China, marele poluator in 2007

0
279

Nivelul emisiilor de gaze cu efect de sera a fost cu opt procente mai mare decat in 2006

Emisiile poluante inregistrate in China anul trecut au depasit nivelul celor din SUA cu 14%. Cresterea la nivel mondial a fost de 3,1%.

Evaluarea agentiei olandeze de mediu privind nivelul emisiilor de dioxid de carbon la nivel mondial in anul 2007 plaseaza China pe prima pozitie in top, la o distanta considerabila de Statele Unite ale Americii, relateaza Agentia France Presse.

Responsabila de aproape un sfert (24%) din emisiile de gaze cu efect de sera generate la nivel global, China a contribuit in proportie de peste 60% la cresterea nivelului poluarii din anul precedent.

Constructiile, principala cauza

Potrivit agentiei olandeze, factorul cel mai important care a determinat aceasta situatie il reprezinta productia de ciment, emisiile provenite din aceasta activitate cunoscand o crestere de zece procente pe parcursul unui singur an.

Totodata, se estimeaza ca reconstrutia locuintelor de care au nevoie peste cinci milioane de oameni si refacerea retelei rutiere distruse de cutremurul care a lovit luna trecuta provincia Sichuan va duce la o accelerare a cresterii emisiilor poluante provenite din acest sector.

Poluarea europeana, in scadere

Locul secund al topului realizat de olandezi il ocupa SUA, responsabile de 21% din gazele cu efect de sera emise la nivel mondial in 2007, in crestere cu 1,8% fata de anul precedent.

Specialistii estimeaza ca principala cauza in acest sens o reprezinta iarna mai aspra de care au avut parte americanii si vara cu multe zile caniculare, ceea ce a dus la suprasolicitarea sistemelor de incalzire, respectiv de racire.

In acelasi timp, statele Uniunii Europene se fac vinovate de 12% din nivelul total al emisiilor poluante, pe locurile urmatoare situandu-se India – cu opt procente – si Rusia – cu 6%.

Olandezii apreciaza ca nivelul emisiilor poluante inregistrate in UE anul trecut, in scadere cu doua procente fata de 2006, se datoreaza iernii mai calde si cresterii pretului la petrol.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.