China si Brazilia spun NU despaduririlor

05amazon11.jpgDefrisarile din zona Amazonului au fost incetinite simtitor, sustine un raport FAO, rata mondiala a despaduririlor fiind incetinita simtitor in ultima decada, cu mai putine defrisari in Amazon si cu plantarea la scara mare in China.

Totusi, padurile continua sa fie reduse intr-un ritm alarmant in unele tari, conform UN Food and Agriculture Organization (FAO). Acest fenomen are loc foarte acut in zona Africii si Americii de Sud, sustine Global Forest Resources Assessment 2010.

Australia a fost, de asemenea, afectata de acest fenomen din cauza recentei secete. „Sunt vesti bune”, a afirmat coordonatorul raportului, Mette Loyche Wilkie, responsabila cu padurile in cadrul FAO. Zona padurilor virgine, neafectate de activitatea umana continua sa se restranga, deci tarile trebuie sa-si intensifice eforturile pentru a le conserva si a le organiza eficient.

„Aceasta este prima data cand putem spune ca ritmul despaduririlor este in scadere in toata lumea, iar cifrele confirma acest fapt. Dar situatia in unele tari este inca alarmanta”, a declarat Mette Loyche Wilkie pentru BBC News.

In ultimul deceniu padurile au fost defrisate si s-au pierdut in medie 13 milioane de hectare pe an, comparativ cu 16 milioane, in 1990. Totusi, paduri noi au fost plantate, ajungand pana la o cifra de mai mult de 7 milioane de hectare pe an, asadar ritmul de despadurire inregistrat incepand cu anul 2000 a fost de 5,2 milioane de hectare pe an, comparativ cu 8,3 milioane de hectare in 1990.

La nivel global, la momentul acesta padurile acopera 31% din suprafata totala a planetei. Cea mai mare schimbare a avut loc in Asia, care raporteaza o mare crestere in ceea ce priveste suprafata padurilor.La polul opus se situeaza Brazilia, Indonezia si Australia.

Despaduririle care au loc in Australia, de jumatate de milion de hectare pe an, se datoreaza conditiilor de seceta care au pus stapanire pe tara in ultimii ani, considerate a fi o consecinta a schimbarilor climatice la nivel global.

Cifrele inregistrate in Brazilia si Indonezia nu au constituit o surpriza, dat fiind faptul ca ambele state detin suprafete mari de padure, deci despaduririle sunt incetinite.

„Atat Brazilia, cat si Indonezia, au raportat o incetinire in ceea ce priveste procesul de despadurire”, a afirmat Dr. Loyche Wilkie. „In Brazilia este spectaculos, mai ales ca exista un scop politic de a reduce acest proces cu 80% pana in 2020, sprijinit de presedinte”. Acest program, care are ca scop reducerea desertificarii, a inundatiilor si protejarii terenului agricol, are ca termen anul 2020, an dupa care, conform temerilor FAO, despadurirea se va intensifica din nou. FAO desfasoara in acest moment un alt studiu, care va oferi o analiza mai detaliata, studiu care va fi publicat anul viitor.

Eduardo Rojas, director al comisiei FAO pe probleme de paduri, este de parere ca „totusi, rata de despadurire este inca foarte mare in unele tari, iar numarul padurilor neatinse de activitatea umana continua sa scada, asadar statele ar trebui sa-si intensifice eforturile pentru a le salva”.

Sursa: http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8586701.stm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *