Chisinaul a pierdut in 20 de ani peste 1000 de hectare de spatii verzi

Chi?in?ul a pierdut în 20 de ani peste 1000 de hectare de spa?ii verzi
Chisinaul a pierdut in 20 de ani peste 1000 de hectare de spatii verzi
Chisinaul a pierdut in 20 de ani peste 1000 de hectare de spatii verzi

In ultimii 20 de ani, orasul Chisinau a pierdut peste 1000 de hectare de spatii verzi din cauza constructiile autorizate si neautorizate. Specialistii din domeniu atentioneaza ca, in cazul in care ritmul constructiilor se va mentine, Chisinaul nu va mai fi un oras verde, asa cum se considera.
Intr-o conferinta de presa la IPN, Alexei Palancean, doctor, conferentiar, cercetator la Gradina Botanica, a declarat ca spatiile verzi din Chisinau nu mai sunt aranjate floricol corespunzator, au disparut trandafirii si covoarele verzi in amenajare, nu se folosesc arbustii ornamentali infloritori, iar problema trebuie pusa in fata autoritatilor municipale. Gradina Botanica are peste 10 mii de specii de plante care ar putea salva spatiile verzi din Chisinau si este deschisa spre colaborare cu autoritatile municipale.

„Dorim ca si administratia Chisinaului sa aiba o abordare mai serioasa fata de spatiile verzi, acestea sa fie indicate in planul urbanistic de perspectiva a orasului. Este nevoie de o inventariere ”, a spus Alexei Palancean. Gradina Botanica este pregatita sa creasca materialul saditor necesar, dar este nevoie de un plan de durata.

Au fost identificate zonele cel mai poluate ale orasului. In functie de gradul de poluare, specialistii Gradinii Botanice propun specii de plante si arbusti pentru a imbunatati situatia.

Cel mai poluat este sectorul Centru, dar si zonele din preajma strazii Muncesti. Mai putin poluate sunt zonele la iesirea din oras din zona Garii de Sud si cea din sectorul Rascani spre raionul Orhei. Nivelul optim al factorilor nocivi din aer este inregistrat in sectoarele Botanica, Ciocana si Buiucani, deoarece exista cartiere cu parcuri mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *