Clase de „agroturism” la o scoala din Tulcea

Acum copiii realizeaz? deja colaje impresionate cu ajutorul unor materiale reciclate
Acum copiii realizeaza deja colaje impresionate cu ajutorul unor materiale reciclate
Acum copiii realizeaza deja colaje impresionate cu ajutorul unor materiale reciclate

Prin eforturile ei Scoala de Arte si Meserii din Luncavita va deveni din anul scolar viitor liceu teoretic, la care vor exista clase de „agroturism“. Pasionata de natura, directoarea Ana Arcus s-a implicat in nenumarate proiecte de mediu, printre care si „Scoala lui Andrei“.

In 1980 a ajuns la Tulcea, in comuna Luncavita, unde a lucrat ca inginer agronom. In 1983 a intrat in invatamant si lucreaza la aceeasi scoala de peste 27 de ani. Pana n 2008 a fost director adjunct al Scolii din Luncavita, iar din 2008 pana acum este director plin.

Iubeste natura, este de parere ca avem o tara frumoasa dar pe care nu am promovat-o suficient. Comuna in care traieste de catetva decenii este la 7 kilometri de Rezervatia Biosferei Delta Dunarii si chiar langa Parcul National Muntii Macinului. Aceasta este si motivul pentru care s-a chinuit si a reusit sa transforme Scoala de Arte si Meserii (pe profil agrocultura) in liceu teoretic, unde vor exista clase de agroturism. Localnicii vor invata sa se promoveze, sa se organizeze si sa aduca turisti la noi in judet. Printre cei care au insistat sa scolarizeze elevi in acest domeniu este directorul Parcului National Muntii Macinului, Viorel Rosca.

In scoala pe care o conduce vor exista doua clase de a noua de agroturism si o clasa de a X-a care era pe profil agricultura si acum se transforma.

Lobby pentru liceul din sat

Cum ii va convinge pe elevi sa se inscrie la acest liceu si sa renunte la alte optiuni pe care le-ar fi avut inainte? Va fi greu, spune directorul scolii, dar asta nu inseamna ca va da inapoi. Este o provocare pentru ea si pentru primaria din localitate. „Facem lobby, asta este. Mergem din poarta in poarta si le spunem oamenilor ce posibilitati au copiii lor si ce vrem noi sa facem cu acest liceu. Autorizatia pe care ne-am luat-o acum nu este finalul, este doar inceputul. Noi acum va trebui sa ne facem vazuti si auziti. Am fost chiar si in alte localitati sa ne promovam scoala. Se uita ei mai ciudat la aceasta propunere, dar speram ca in timp o sa ii determinam sa ne inteleaga“.

Proiecte pentru mediu

Si pentru ca mediul inconjurator este cel care a determinat-o sa ia atitudine si sa isi ajute comuna, Ana Arcus s-a implicat si intr-o serie de proiecte de mediu. Acum lucreaza cu elevii din scoala luncaviteana la un atelier de arta comtemoprana, unde copiii pot realiza adevarate opere din materiale reciclabile. Proiectul este inclus in „Scoala lui Andrei“. „Avem colectare selectiva, dar ne-am gandit sa facem un pas inainte. Ce facem cu materialele pe care le adunam? Putem sa le reciclam. Acum copiii realizeaza deja colaje impresionate cu ajutorul unor materiale reciclate“, spune Ana Arcus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *