Consumul zilnic de coacaze ar putea ajuta la imbunatatirea valorilor tensiunii arteriale in cazul femeilor de varsta mijlocie, potrivit unui studiu al cercetatorilor americani, informeaza Reuters.
Femeile care au mancat coacaze congelate timp de doua luni au prezenat un nivel mai scazut al tensiunii arteriale si niveluri mai ridicate in ceea ce priveste o substanta care relaxeaza vasele de sange.
„Acest lucru ne arata ca aceste fructe pot imbunatati starea de sanatate a vaselor sangvine, pe langa reducerea tensiunii arteriale”, a declarat Sarah Johnson, cercetatoare in domeniul nutritiei si al exercitiilor fizice la Florida State University, care a condus studiul.
Johnson si colegii nu sugereaza inlocuirea medicamentelor pentru hipertensiune cu coacaze, dar spun ca aceste fructe de padure ar putea regla o tendinta de crestere a tensiunii si a de rigidizare a vaselor de sange dupa menopauza, care creste riscul de boli cardiace la femei.
Cercetari anterioare au sugerat ca aceste fructe de padure ar putea scadea tensiunea arteriala, au scris autorii studiului in Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Unele cercetari au indicat, de asemenea, ca flavonoidele si alti compusi din coacaze ar putea ajuta la cresterea nivelului de oxid nitric, o substanta chimica ce influenteaza celulele care captusesc peretii vaselor de sange.
Studiul recent a fost efectuat pe 48 de femei, toate aflate la menopauza, cu varsta medie de 55 de ani si un nivel al tensiunii arteriale la limita, foarte aproape de a fi diagnosticate cu hipertensiune.
Timp de opt saptamani, jumatate dintre voluntare au consumat 22 de grame (circa o lingura si jumatate) de pudra de coacaze in fiecare zi (echivalentul unei cani cu coacaze proaspete), iar celelalte femei din studiu au consumat aceeasi cantitate dintr-o pudra care arata asemanator, dar nu continea deloc coacaze.
La inceputul studiului, dupa patru saptamani si apoi dupa opt saptamani, cercetatorii au masurat tensiunea arteriala si rigiditatea arterelor femeilor.
Toate femeile din studiu puteau fi considerate deja „pre-hipertensive” sau suferind deja de hipertensiune.
La debutul studiului, tensiunea arteriala medie in cadrul ambelor grupe de femei era de 138/79 mm Hg, in conditiile in care valorile considerate normale sunt de sub 120 pe mai putin 80 mm Hg. Dupa patru saptamani, valorile medii nu s-au schimbat in cadrul niciunuia dintre cele doua grupuri.
Totusi, dupa opt saptamani de la startul studiului, femeile care consumau pudra de coacaze au prezentat o tensiune medie de 131/75 mmHg, reprezentand o scadere de circa 6%. In cazul femeilor care consumau pudra fara coacaze, valorile tensiunii nu s-au modificat.
Cercetatorii au descoperit ca nivelul de oxid nitric din sange a crescut cu 68% in cazul femeilor care mancau coacaze. Potrivit lui Johnson, aceasta crestere a nivelului de oxid nitric ar fi relaxat si largit vasele de sange, ajutand la scaderea tensiunii.
Cercetatoarea a declarat ca scaderea tensiunii in cazul grupului care a consumat coacaze este semnficativa atunci cand este comparata cu efectele medicamentelor pentru hipertensiune si ale altor interventii medicale, dar depinde si de fiecare individ in parte.
„Oamenii raspund diferit la tratamentele cu medicamente, iar in cazul unor persoane medicamentele sunt chiar mai putin eficiente de-atat. Unele medicamente pot fi mai eficiente, dar pot avea, de asemenea, efecte secundare grave”, a spus cercetatoarea americana.