Comisarul European pentru energie acuza Rusia ca santajeaza Moldova

0
424
Comisarul European pentru energie acuză Rusia că şantajează Moldova
Comisarul European pentru energie acuza Rusia ca santajeaza Moldova

Rusia santajeaza Moldova, iar acest comportament este inacceptabil. Declaratia apartine Comisarului European pentru Energie, Günther Oettinger, si a fost facuta in contextul in care Moscova a cerut Chisinaului sa renunte la pachetele energetice europene, in schimbul unei posibile reduceri a tarifului la gezele naturale. Oficialul european a avertizat si Moldova, dupa ce premierul Vlad Filat a anuntat ca tara noastra ar putea amana realizarea pachetului trei energetic.

Comisarul European pentru energie a indemnat Uniunea Europeana sa sprijine Moldova in confruntarea cu Rusia, la capitolul aprovizionare cu gaze naturale. Potrivit lui Günther Oettinger, Federatia Rusa ramane cel mai important partener al UE privind livrarea de carbune, petrol si gaz si este in interesul nostru sa pastram aceasta colaborare pe o baza stabila, dar este inacceptabila orice presiune asupra Republicii Moldova.

Acum o luna, Rusia i-a cerut Chisinaului sa renunte la pachetele doi si trei energetice in schimbul unei posibile reduceri cu pana la 30 la suta a pretului pentru gaze. Aceste documente, sustin oficialii rusi, pun in pericol activitatea concernului Gazprom in Moldova.

Ulterior, prim-ministrul Vlad Filat a anuntat ca Moldova ar putea cere Uniunii Europene amanarea pana in 2020 a pachetului trei energetic. In replica, Günther Oettinger a spus ca oricine paraseste Comunitatea Energetica paraseste indirect parteneriatul cu UE si poate deveni urmatorul Belarus.

Moldova plateste acum pentru gazele rusesti aproape 400 de dolari pentru o mie de metri cubi. De aproape un an, importul acestei hidrocarburi se face in lipsa unui acord cu Gazprom. Datoria Moldovagaz pentru gazele rusesti se cifreaza la aproximativ patru miliarde de dolari, dintre care 3,6 miliarde reprezinta datoria regiunii transnistrene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.