Comisia Europeana a autorizat 4 noi organisme modificate genetic

UE va realiza o propunere in aceasta vara pentru ca statele membre sa decida singure daca sa cultive sau nu organisme modificate genetic.organisme aprobate

Comisia Europeana a aprobat patru noi organisme modificate genetic si anunta o propunere privind alegerea statelor membre de a cultiva sau nu organisme modificate genetic (OMG).

Comisia Europeana si-a anuntat intentia de a veni cu o propunere pana in vara acestui an, pentru a permite statelor membre sa decida singure daca sa cultive sau nu OMG.

Conform cadrului legal actual, dupa cum a decis Consiliul si Parlamentul European, Comisia Europeana a adoptat doua decizii privind cartoful modificat genetic Amflora: prima decizie autorizeaza cultivarea Amflora in UE pentru uz industrial, iar a doua autorizeaza utilizarea de amidon a cartofului modificat genetic Amflora ca hrana pentru animale.

De asemenea, Comisia Europeana a adoptat trei decizii cu privire la introducerea pe piata a trei varietati de porumb modificat genetic pentru alimentatie umana si animala, dar nu pentru cultivare. Toate cele cinci autorizatii au fost supuse controlului, asigurand ca toate preocuparile in ceea ce priveste prezenta la cartoful modificat genetic a unei gene marker cu rezistenta la antibiotice sunt pe deplin abordate.

Decizia de a autoriza cultivarea Amflora este sfarsitul unui proces care a inceput in Suedia, in ianuarie 2003 si se bazeaza pe un volum considerabil de cercetari stiintifice.

„Dupa o examinare aprofundata a celor cinci dosare aflate pe lista de asteptare, a devenit clar pentru mine ca nu au existat probleme stiintifice noi care merita o evaluare mai aprofundata. Toate problemele stiintifice, in special cele referitoare la siguranta, au fost abordate in totalitate (…) Aceste decizii se bazeaza pe o serie de evaluari cu rezultate favorabile privind siguranta, evaluari efectuate ani de zile de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (AESA) „, a declarat Comisarul European pentru Sanatate si Protectia Consumatorului, John Dalli.

Dupa o procedura de evaluare cuprinzatoare, care a inceput in 2003, Comisia a decis sa autorizeze porumbul modificat genetic Amflora. Aceast cartof modificat genetic este autorizat sa fie utilizat pentru productia de amidon, care este folosita pentru aplicatii industriale (de exemplu, productia de hartie). Aceasta tehnologie inovatoare contribuie la optimizarea procesului de productie si la salvarea de materii prime, energie, apa si produse chimice pe baza de ulei.

Decizia prevede conditii stricte de cultivare pentru a preveni posibilitatea ca orice urma de cartof modificat genetic sa ramana in camp dupa recoltare si pentru a ne asigura ca semintele Amflora nu vor fi diseminate accidental in mediul. O autorizatie complementara este eliberata pentru producerea de sub-produse pe baza de extractie de amidon atunci cand sunt utilizate ca furaje.

De asemenea, Comisia Europeana a adoptat trei decizii de autorizare a trei varietati de porumb modificat genetic: varietatea MON863xMON810, varietatea MON863xNK603 si varietatea MON863xMON810xNK603. Aceste tipuri de porumb modificat genetic sunt autorizate pentru utilizare ca hrana pentru animale, import si procesare.

Deoarece statele membre UE nu au reusit sa ia o decizie cu majoritate calificata pentru sau impotriva autorizarii acestor noi organisme modificate genetic, dosarele au fost retrimise la Comisia Europeana pentru decizia finala.

Sursa: Realitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *