Comisia Europeana ar putea interzice utilizarea ambalajelor din plastic la produsele pentru copii

Bisfenol A

Comisia Europeana ar putea interzice utilizarea ambalajelor din plastic care contin substante chimice periculoase, in cazul alimentelor destinate consumului copiilor. Decizia ar urma sa fie luata pana la finele acestui an.
Europarlamentarul Petru Luhan a solicitat in scris Comisiei Europene sa-si exprime pozitia asupra unor studii recente care arata ca multe ambalaje din plastic contin substante chimice daunatoare, precum DEHP si bisfenol A.
„Aceste substante pot fi absorbite de mancarea din interior, iar consumarea lor are urmari daunatoare asupra sanatatii copiilor. Am cerut Comisiei sa furnizeze un punct de vedere asupra posibilitatii interzicerii ambalarii in plastic a alimentelor destinate copiilor”, a precizat europarlamentarul roman.

Comisia Europeana a informat ca, in prezent, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) impreuna cu Agentia franceza de securitate sanitara a alimentatiei, mediului si muncii (ANSES) evalueaza impactul acestor substante chimice asupra consumatorilor, iar o decizie in acest sens va fi luata pana la finalul anului 2012.

„Ma bucur ca sanatatea consumatorilor, mai ales a copiilor, reprezinta o prioritate pentru institutiile europene. Nu trebuie sa ignoram niciun aspect care ne indica un eventual pericol, iar deciziile trebuie sa fie rapide si ferme. Am convingerea ca specialistii ne vor furniza suficiente date pentru a adopta masurile corecte”, a declarat Petru Luhan.
Raspunsul integral al Comisiei Europene oferit europarlamentarului Petru Luhan:
„Regulamentul-cadru (CE) nr. 1935/2004 prevede ca substantele utilizate la fabricarea de materiale destinate sa vina in contact cu produsele alimentare, cum sunt ambalajele din plastic, sa fie autorizate numai dupa o evaluare a sigurantei de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara. Evaluarea sigurantei ia in considerare posibilul transfer al substantelor in produsele alimentare, inclusiv in produsele alimentare care sunt consumate de catre copii. Substantele pentru materiale plastice sunt autorizate impreuna cu conditiile de utilizare si/sau limitele de migrare din Regulamentul (UE) nr. 10/2011. De exemplu, utilizarea bisfenolului A este interzisa in biberoane si autorizata in alte materiale din plastic destinate sa vina in contact cu produsele alimentare cu o limita de migrare de 0,6 mg per kg de produs alimentar pe baza evaluarii riscurilor realizate de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA). Comisia isi va revizui pozitia pana la sfarsitul anului 2012, dupa ce EFSA examineaza evaluarea de risc finala a Agentiei franceze de securitate sanitara a alimentatiei, mediului si muncii (ANSES) si rezultatele studiilor in curs privind dozele scazute.”

Carmen DINU, corespondenta din Bruxelles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *