Consecintele accidentului de la Cernobil raman un pericol pentru mediu

Consecintele accidentului de la Cernobil raman un pericol pentru mediu

Consecintele indirecte ale catastrofei nucleare de la Cernobil raman un risc pentru mediu, care este insa putin studiat la un sfert de secol dupa acest accident, sustin expertii.

Tim Mousseau cercetator la Universitatea din Carolina si colegii sai au capturat 550 de pasari din 58 de specii in opt zone diferite si au incercat sa stabileasca volumul creierului acestora.

Pasarile care traiesc in zone puternic contaminate radioactiv, au creierul cu 5 la suta mai mic decat cele care traiesc in zonele in care nivelul de radiatii este normal. Diferenta era deosebit de mare intre pasarile cu varste mai mici de un an.

Un creier mai mic poate reduce capacitatile cognitive si, prin urmare, capacitatea de supravietuire.

Praf si cenusa radioactive au fost dispersate pe o suprafata de peste 200.000 de kilometri patrati dupa explozia reactorului 4 al centralei de la Cernobil, la 26 aprilie 1986. Ucraina, Belarus si Rusia au fost tarile cel mai grav afectate, dar particulele radioactive au ajuns pana in Scotia sau Irlanda.

Nici chiar in zona interzisa din jurul centralei contaminarea nu este uniforma. Unele zone sunt relativ curate, dar, la distanta de numai cateva sute de metri mai departe, ar putea fi „puncte fierbinti” cu radiatii net mai ridicate, din cauza rafalelor de vant, a ploii sau a caderii frunzelor care au atras particulele radioactive.

Principalele riscuri sunt generate de Cesiul 137 si, intr-un grad mai mic, de Strontiul 90, doua elemente a caror radioactivitate descreste lent, potrivit Institutului francez de radioprotectie si siguranta nucleara (IRSN). Particulele radioactive trec din sol in radacinile plantelor, apoi la animalele care se hranesc cu acestea si la persoanele care le consuma carnea sau laptele.

Ajuns in oase si organe, Cesiul 137 emite raze alfa care pot afecta ADN-ul celulelor apropiate, crescand riscul aparitiei unor tumori sau transmiterea la generatia urmatoare a unui ADN mutant.

Recesiunea a condus la o reducere a emisiilor de CO2 din UE cu 7,2%

Recesiunea a condus la reducerea record a emisiilor de CO2 in Uniunea Europeana cu 7,2% in 2009, potivit unui raport publicat de catre Agentia Europeana de Mediu (EEA). Emisiile de gaze cu efect de sera in Europa au scazut la echivalentul de 4,6 miliarde de tone de dioxid de carbon in 2009, de la 4.96 miliarde in 2008. Scadere de 7,2% reprezinta aproape la fel de mult ca emisiile anuale din Spania sau Polonia. Raportul nu a semnalat insa cum au evoluat emisiile de carbon odata cu revenirea pe crestere economica in 2010 a unor tari puternic industrializate din UE. Cifrele arata ca evacuarile de CO2 in sistemul UE a crescut cu 3,5% in 2010. Taxa pe carbon ramane una dintre cele mai controversate propuneri ale Comisiei Europene. Surse diplomatice au declarat pentru EurActiv ca guvernul britanic va bloca „foarte probabil” propunerile Comisiei Europene privind taxa pe carbon.

Comisia a avut in vedere inca de anul trecut introducerea unei astfel de taxe, dar decizia a fost amanata, tarile membre invocand impactul economic nefast imediat.

CERN: E prematur sa vorbim despre gasirea „particulei lui Dumnezeu”

Zvonurile aparute acum cateva zile, cum ca acceleratorul LHC ar fi gasit celebrul boson al lui Higgs, supranumit „particula lui Dumnezeu” trebuie privite cu scepticism fiindca este prematur sa vorbim acum despre o astfel de descoperire, spun reprezentantii CERN.

CERN admite insa ca nota aparuta pe un blog de fizica este autentica, insa subliniaza ca ea reprezinta doar o prima etapa dintr-un lung proces de validare stiintifica la finalul caruia se poate spune daca particula a fost sau nu gasita. O nota interna obtinuta de blogul de fizica Not Even Wrong arata ca exista semnale ce indica faptul ca bosonul ar fi fost detectat, iar oficialii CERN spun ca nota e autentica, insa nu ar fi trebuit sa fie facuta publica fiindca nu a fost validata stiintific.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *