Constanta: Ce respira sudistii: metale grele!

0
649

Pulberea caramizie care a cazut saptamana trecuta in mai multe orase din sudul si sud-estul tarii avea in componenta fier, cupru, plumb, crom, nichel, cadmiu, zinc, arseniu. Existenta metalelor grele a fost revelata ieri de analizele efectuate de Agentia pentru Protectia Mediului Constanta (APM)pulbere rosie

La finele saptamanii trecute, peste Constanta si imprejurimi s-a asternut un praf de culoarea caramizie. Consistenta sa l-a facut vizibil pe masini si pe rufele puse la uscat in aer liber. Patronii de spalatorii auto au fost fericiti ca asa incasari n-au avut de cand au pornit afacerea. „Am avut incasari de 200% fata de o zi buna”, a afirmat Ion Butu, patronul Mary Star Service din Constanta. „Pana la ora 16 nu am gasit nicio spalatorie libera. Din cauza prafului astuia rosu. Am crezut c-a plouat cu noroi”, era uimita Nesrin Yucetas, o soferita din Constanta.

Constanteanul, ala rosu de respira greu

Specialistii Agentiei de Protectia Mediului (APM) Constanta au prelevat probe pentru a stabili componenta prafului, iar rezultatele analizelor dovedesc o realitate de necrezut. In aerul respirat de constanteni s-au gasit: cuprul (in concentratie de 887,96 mg/kg), fierul (339,51 mg/kg) si zincul (182,815 mg/kg). In cantitati mai mici a fost descoperit crom (39,073 mg/kg), plumb (31,843 mg/kg), nichel (21,345 mg/kg), arsen (0,619mg/kg) si cadmiu (0,291 mg/kg). Aceste metale grele se regasesc numai in sol, nicidecum in aer!

„In mod normal, aerul pe care il respiram contine oxigen (21%), azot (78%) si gaze inerte: argon, neon, kripton, xenon si heliu, care constituie 0,94%, dioxid de carbon (0,03%), alte gaze si vapori de apa (0,03%). Buletinul de analiza emis de Agentia pentru Protectia Mediului Constanta arata ca in pulberea analizata predomina metalele grele”, precizeaza specialistii APM. Ei spun ca niciodata pana acum nu s-a mai produs acest fenomen, la o scara asa de mare.

Praf desertic din Sahara

Dupa cum mentioneaza specialistii de la Mediu, ciudatul fenomen a fost semnalat in judetul Constanta, in Baragan si in Bucuresti.

„Noi am facut verificari si am concluzionat ca pulberile nu provin de la sursele din judetul Calarasi”, a declarat Aura Sambeteanu, comisarul-sef de la Garda de Mediu Calarasi.

Tinand cont ca praful a afectat si capitala Greciei, Atena, reprezentantii APM Constanta presupun ca este vorba despre o pulbere adusa de vanturi tocmai din desertul Saharei. „Pulberile pot fi ridicate la inaltimi mari, de pana la 1,6 kilometri. La asemenea inaltimi, curentii de aer le poarta pe distante mari si atunci cand se intalnesc conditii meteorologice specifice, cum ar fi fronturi atmosferice diferite, adica rece/cald sau uscat/umed, se produce depunerea pulberilor pe sol”, a explicat directorul APM Constanta, Senol Zevri.

„Am avut noroc… „

Specialistii spun ca periculozitatea pulberilor este data nu doar de compozitia chimica, ci si de dimensiunile particulelor. Prin inhalare, particulele ajung in plamani si se pot fixa la nivelul bronhiilor. „Putem considera ca am avut noroc de data aceasta, avand in vedere ca pe teritoriul judetului Constanta pulberile s-au depus in timpul noptii, sub forma unui noroi si nu direct ca material prafos. Gradul de periculozitate a fost astfel diminuat”, adauga Senol Zevri.

Expertul de mediu Traian Petrescu, fost director APM, atrage insa atentia ca fenomenul este grav. „Metalele grele nu pot fi tratate in niciun fel. A plouat, s-au dus in canalizare, in sol si vor ajunge in panza freatica, ceea ce este foarte periculos”, a declarat el.

Contactata, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului a confirmat ca fenomenul a fost semnalat si la Bucuresti si ca deruleaza o ancheta pentru stabilirea sursei exacte de poluare.

Ipoteza meteo

Meteorologii constanteni contrazic ipoteza celor de la Mediu. „Hartile noastre din acea noapte nu indicau o legatura cu nordul Africii. Curentii au venit pe directia vest-est, asa ca excludem aceasta ipoteza”, a explicat Ion Paun, seful Serviciului de Prevedere a Vremii de la Centrul Meteorologic Dobrogea.

Ce spune medicul

Medicii avertizeaza ca fenomenul poate deveni periculos pentru sanatatea populatiei in cazul in care se repeta. „Sunt metale grele. A fost o pulbere care s-a asezat repede pe pamant, ceea ce a fost bine, pentru ca nu a fost inhalata. Metalele grele ar putea avea efecte asupra sanatatii in cazul in care fenomenul se repeta si sa speram ca nu se va intampla asta. Pot sa determine si fenomene iritative respiratorii”, a declarat medicul Luiza Caruceru, seful Serviciului de Evaluare a Factorilor de Mediu din cadrul Directiei de Sanatate Publica a judetului Constanta.

In cantitati mari, plumbul, spre exemplu, poate genera anemie, nichelul – boli respiratorii, cadmiul poate cauza hipertensiune arteriala si ateroscleroza, iar cuprul poate determina iritatii ale cailor respiratorii.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.