Contributia turismului la dezvoltare durabila, prin utilizarea energiei regenerabile

Autoritatile de la Bruxelles au lansat “Ghidul pentru bune practici in domeniul energiei”
Contributia turismului la dezvoltare durabila, prin utilizarea energiei regenerabile

Ziua Mondiala a Turismului este dedicata, in acest an, unei teme de foarte mare actualitate: contributia turismului la dezvoltare durabila, prin utilizarea energiei regenerabile.

Nu este o tema noua nici pentru Organizatia Mondiala a Turismului–temele lansate cu aceeasi ocazie aniversara in ultima decada au fost deseori legate de protectia mediului–, nici pentru Romania sau pentru Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Energia regenerabila, tema din acest an, este una strans legata de obiectivele pentru 2030 propuse, anul trecut, la Rio, de catre Natiunile Unite, prin initiativa Energie Sustenabila Pentru Toti. Acestea se refera, in principal, la dublarea ratei de eficienta energetica si dublarea cuantumului de energie regenerabila folosita in urmatorii 18 ani. Industria turistica, pentru care estimarile existente arata ca va deservi, pana la sfarsitul anului 2012, un miliard de calatori si creeaza, la nivel global, 100 de milioane de locuri de munca, este, evident, direct vizata.

Concret, vorbim despre folosirea in sectorul ospitalitatii a unor surse de energie verde: energie solara, eoliana, termala sau biogaz si despre cresterea eficientei energetice, prin utilizarea unor echipamente cu consum redus sau a sistemelor de incalzire ce folosesc deseuri sau pompe de caldura. In ceea ce priveste reducerea consumului de energie in unitatile turistice, putem atrage catre acest gen de preocupare si beneficiarii de servicii turistice, prin informarea lor cu privire la tipurile de comportament responsabil si incurajarea de a-l adopta nu doar in propriile case, ci si in calitate de turisti. Consideram ca, printr-un efort managerial si asumarea unei strategii pe termen lung, Romania poate implementa cu succes aceste obiective. Avem premise pozitive: ma gandesc la cele peste 20 de parcuri eoliene din Tulcea, Constanta si Caras Severin sau la statiunile turistice care folosesc pentru incalzire apele termale.

Preocuparea pragmatica pentru folosirea eficienta a energiei– care, pe termen lung se traduce in costuri reduse de operare si intretinere–se simte si la nivel micro: am observat cu bucurie ca multi proprietari de pensiuni si moteluri din tara s-au orientat spre sisteme alternative care folosesc energia solara sau cea eoliana, ca exista hotelieri care aplica deja programe initiate la nivel european de conservare a resurselor, printre care si energia. Este de datoria noastra sa incurajam si stimulam astfel de initiative si sa gasim in continuare solutii pentru finantarea lor. Este sansa noastra sa demonstram o gandire pe termen lung, singura viabila, daca ne dorim o dezvoltare durabila a turismului in Romania.

Mesajul ministrului Eduard Hellvig cu ocazia aniversarii Zilei Mondiale a Turismului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *