Primaria Municipiului Medgidia a incheiat un parteneriat cu Fundatia „PRAIS Corporate Communications” in decembrie 2012, parteneriat ce a avut ca scop implementarea proiectului european” Cresterea consumului de fructe si legume proaspete in randul grupurilor vulnerabile „sub sloganul „Mai mult gust mai multa savoare”.
Fundatia „PRAIS Corporate Communications” a coordonat implementarea proiectului in Romania cu sprijinul celor 20 de parteneri locali din Medgidia, autoritati locale si ONG-uri.
Eftimi Forina, reprezentant din cadrul institutiei, a fost puntea de legatura intre Primarie si Fundatia „PRAIS Corporate Communications” implicandu-se intr-un mod responsabil si profesionist, astfel in acesta luna marcam cu succes finalul primului an de implementare a acestui proiect.
Aceasta activitate si-a propus constientizarea importantei unui comportament alimentar adecvat pentru sanatatea fizica si psihica a elevilor, persoanelor varstnice cat si a femeilor insarcinate.
Legumele si fructele proaspete ar trebui sa fie o parte importanta a alimentatiei fiecarei persoane, indiferent de varsta.
Programul european de incurajare a consumului de fructe in scoli, este o initiativa foarte importanta care vizeaza cele mai tinere generatii de europeni, ajutandu-i sa isi formeze obiceiuri alimentare sanatoase, un potential excelent de a aborda problemele de sanatate ale populatiei.
Sesiunile de informare privind educarea populatiei pentru promovarea sanatatii si a starii de bine, incurajarea consumului de fructe si legume, formarea unui stil de viata sanatos prin cultivarea respectului fata de viata personala, sanatatea proprie si a celorlalti.
S-a pus in discutie, necesitatea dobandirii unor deprinderi/comportamente corecte pentru alimentatia in familie, despre evidentierea principalelor tulburari/afectiuni digestive cauzate de o alimentatie incorecta, despre renuntarea la mancarea nesanatoasa, dezvoltarea unui comportament corect referitor la respectarea orelor de masa si consumul de alimente sanatoase, fara aditivi si E-uri periculoase. In acelasi timp s-a pus accent pe constientizarea pericolului pe care il reprezinta mancarea fast-food pentru propria sanatate, stimularea consumului de fructe/ alte alimente proaspete si combaterea stresului prin apropierea de natura pe diverse cai.
Medicul nutritionist prin prezentari a scos in evidenta unele reguli de baza intr-o alimentatie sanatoasa pe intelesul lor, constientizarea necesitatii unei alimentatii sanatoase, constientizarea importantei nutritiei corespunzatoare,formarea deprinderilor de alimentatie sanatoase ,a dorit sa le arate beneficiarilor care sunt calitatile esentiale ale fructelor si legumelor si sa-i incurajeze spre a-i ajuta pe copii sa inteleaga ca o dieta sanatoasa are la baza, in primul rand, o ratie zilnica de fructe si legume. Au fost organizate concursuri de retete pe baza de legume, fructe precum si concursuri de desene. Actiunile din anul II de proiect vor incepe din septembrie 2013 cu sesiuni de gatit si distributia de fructe, legume.