Crevetii, pe cale de disparitie

0
589

O ferma de creveti in valoare de 500 de milioane de dolari din nordul Oceanului Atlantic este pe cale de disparitie din cauza efectelor incalzirii globale, ce perturba ciclul de viata al crustaceelor. Din cauza schimbarilor, crevetii ar putea sa-si depuna ouale intr-un moment in care hrana se gaseste in cantitati reduse, relateza Reuters.
creveti
Orice daune suferite de populatia de creveti din nordul oceanului (creveti ce sunt foarte des folositi in salate si preparate de mancare) ar putea avea un efect devastator asupra lantului trofic, de la alge si pana la cod, conform unei echipe de experti canadieni.

„Crevetele este echivalentul marin al canarului intr-o mina. Este un indicator al schimbarilor climatice”, a declarat Peter Koeller, de la the Bedford Institute of Oceanography din Canada, care a condus studiul.

Echipa de cercetatori a declarat ca aceste animale se imperecheaza atunci cand considera ca puii vor gasi destula hrana in oceane.

„Astfel, au evoluat in asa fel incat sa se imperecheze la fel ca si in anul precedent, pentru a avea avantajul sosirii primaverii. Insa, schimbarile climatice ar putea afecta acest instinct”, a declarat Koeller, care a adaugat ca temperatura apei este factorul dupa care crustaceele se ghideaza. Ouale purtate de femele sunt imcubate intre sase si zece luni, pe timpul iernii.

Crevetii din nordul oceanului, ce traiesc in apele cuprinse intre golful Maine si Arctic, in nordul Norvegiei, constituie 70% din cele 500.000 de tone de creveti pescuite in fiecare an din oceanele lumii.

Koeller este de parere ca aceste crustacee sunt o veriga importanta in lantul trofic, deoarece se hranesc cu alge, iar, la randul lor, sunt mancate de alti pesti.

Organizatiile de mediu din cadrul ONU sustin ca acumularea de gaze cu efect de sera din atmosfera, cauzata in special de arderile de combustibili fosili, ar putea sa creasca temperatura globala, cauzand mai multe valuri de caldura, furtuni puternice sau cresterea nivelului oceanelor.

Sursa: Intact News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.