Desert cu sase aditivi

Azotul, E 941, este un aditiv natural

Doi dintre aditivii alimentari folositi pentru acest desert pot provoca probleme ale tractusului digestiv, de la greata pana la cancer gastric.

Budinca „caffe frappe” Ehrmann are in compozitie urmatoarele ingrediente, dupa cum rezulta din citirea etichetei: „60% lapte degresat, 20% frisca din lapte, sirop din glucoza, zer, zahar, amidon modificat din porumb (unul dintre E 1410/E 1420/E 1414/E 1440), caramel (unul dintre E 150a/E 150b/E 150c/E 150d), 0,3% extract din cafea, praf de cacao, gelatina, gelifiant: caragenan – E 407 si guma de guar – E 412, emulsificator: esteri glicerici ai acidului lactic cu acizi grasi – E 472b, azot E 941, arome identic naturale (n.r. – artificiale)”. 100 de grame de budinca vor aduce un aport caloric de 494 kj/118 kcal, 2.6 g proteine, 16 g glucide, 4,8 g grasime.

Analiza. Produsul analizat este un desert cu un exces de glucide cu index glicemic ridicat (sirop de glucoza, zahar). Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ne atrage atentia ca budinca are un continut relativ ridicat de grasimi saturate de origine animala (frisca din lapte) si o serie de aditivi alimentari. Dintre acestia, caragenanul produce cele mai multe efecte adverse, fiind considerat vinovat pentru aparitia ulcerului gastric. Persoanele sensibile pot ajunge chiar la cancer al tractusului digestiv. Probleme intestinale produce si guma de guar, acestea manifestandu-se prin balonari, stari de voma, crampe, greata.

Concluzii. Produsul poate fi consumat cu moderatie de persoanele sanatoase si active fizic. Persoanele cu afectiuni cardiovasculare, hepatice si renale vor evita consumul, ne explica specialistul nostru. Cei cu intoleranta la lactoza il vor testa inainte de a-l consuma, pentru a vedea care este reactia organismului. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant atunci cand vor hotari sa consume budinca analizata.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *