Dezvoltarea sectorului eolian romanesc compenseaza stagnarea la nivel european

Transelectrica: Situa?ia nu este a?a disperat? cum a prezentat-o CEO!
Dezvoltarea sectorului eolian romanesc compenseaza stagnarea la nivel european
Dezvoltarea sectorului eolian romanesc compenseaza stagnarea la nivel european

Ideea ca piata eoliana vest-europeana ia din nou avant a prins tot mai mult contur in ultimele luni. Spatiul comunitar a suferit o incetinire semnificativa a ritmului de crestere, in special din cauza crizei economice.

Analistii de la Bloomberg New Energy Finance au previzionat ca la sfarsitul lui 2012 cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene vor avea instalati 9.3 GW de capacitate eoliana, urmand ca in 2013 si 2014 sa devina operationali numai 7 GW pe an.

De aceea, toata atentia investitorilor se indreapta acum spre pietele emergente, respectiv cele din Estul Europei. Astfel, Romania, alaturi de Serbia, Croatia si Ucraina, are avantajul ca dispune de o cerere pentru electricitate in crestere, de excelente resurse de vant, dar si de politici noi axate pe incurajarea dezvoltarii acestui sector.

Specialistii spun ca din analizele din ultima perioada reiese ca Romania, ca si piata emergenta, are forta de a revitaliza sectorul eolian european per ansamblu si de a echilibra declinul inregistrat in Vest. Cel mai important proiect care este adus drept argument in acest sens este parcul eolian de la Fantanele-Cogealac, in care 240 de turbine a cate 2.5 MW fiecare produc 600 de MW.

Recent, compania Enel a conectat si ea alte trei parcuri eoliene cu o capacitate cumulata de 206 MW si o investitie de 340 de milioane de Euro.

O alta piata Est-Europeana emergenta este Ucraina, care avea, la sfarsitul anului 2012, 301 MW de capacitate eoliana instalata. Ucraina a initiat inca din 1997 un program de sustinere a proiectelor eoliene, insa lipsa finantarii si a experientei dezvoltatorilor a dus strategia catre esec. Odata cu anul 2009 insa, mentalitatea oamenilor s-a schimbat, iar autoritatile au adoptat politica “tarifelor verzi”.

Potrivit Asociatiei Ucrainene pentru Energie Eoliana, tara ofera excelente resurse de vant, suprafete mari pentru dezvoltarea de proiecte si o schema foarte atractiva de tarifare pana in 2020. In prezent, tariful este de 11.31 eurocenti/kWh, pret care va fi redus cu 10% in 2015, cu 20% in 2020 si cu 30% in 2025.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *