Culorile fructelor si a legumelor pe care le alegi sunt extrem de importante atunci cand vine vorba despre protectie impotriva cancerului. Afla de la celebrul Dr. Oz ce culori trebuie sa ai in farfurie ca sa nu faci cancer!
Alimentatia joaca un rol important atunci cand vine despre propriile arme ale corpului de a se apara de bolile grave, precum cancerul. Numeroase cercetari au scos la iveala legaturile de netagaduit dintre substante care se regasesc in alimente de culori variate si riscul redus de a face cancer.
Afla exact cu ce te ajuta fructele si legumele in culori cat mai intense si variate:
Fructele si legumele de culoare rosie
Te apara de cancerul pancreatic si de cel ovarian, sustine Dr. Oz. Cercetarile au evidentiat importanta consumul de tomate care protejeaza femeile de cancerul ovarian. Un studiu realizat pe un esantion de 13.000 de femei arata ca un consum de o jumatate de cana cu rosii de 5-6 ori pe saptamana reduce cu 60% riscul de cancer ovarian.
Un alt studiu realizat de o echipa de experti din Canada a aratat ca licopenul din rosii ne protejeaza si de cancerul la pancreas. Asadar, incearca sa incluzi in alimentatia ta macar o portie zilnica de legume/fructe de culoare rosie, cum ar fi rodiile, ceapa rosie, ardeii, tomatele, fructe de padure rosii, cirese, zmeura.
Fructele si legumele de culoare portocalie
Te protejeaza de cancerul la stomac si de cel ovarian, sustine Dr. Oz. Betacarotenul din morcovi, dovleac, cartofii, caise, portocale si mango au un efect anticancerigen, ajutand la distrugerea celulelor bolnave de la nivelul stomacului.
Betacarotenul din morcovi are o actiune asemanatoare vitaminei C, distrugand radicalii liberi si prevenind imbolnavirea celulelor. De asemenea, carofii dulci si morcovii au pe langa betacaroten din plin si acid cafeic, care are rolul de a preveni angiogeneza, adica procesul de formare a noilor vase de sange care aprovizioneaza tumorile canceroase. Tot acidul cafeic incetineste dezvoltarea cancerului mamar. Dr. Oz recomanda sa consumi macar de doua ori pe satpamana fructe/legume de culoare portocalie.
Fructele si legumele de culoare galbena
Te apara de cancerul la stomac si esofag, sustine Dr. Oz. Lamaile, grepfrutul, pepenele galben, nectarinele, piersicile sunt bogate in vitamina C, un antioxidant puternic care ofera protectie impotriva multor tipuri de cancer. Aceste legume si fructe de culoare galbena au flavonoizi care inhiba cresterea tumorilor si ajuta in procesul de detoxifiere. Dr. Oz iti recomanda sa consumi saptamanal cel putin o portie din aceste alimente.
Fructele si legumele de culoare verde
Te apara de cancerul ovarian, pulmonar si mamar, spune Dr. Oz. Andivele, salata verde, broccoli, varza, spanacul, patrunjelul sunt asociate cu un risc scazut de cancer la stomac, ovare, sani, colon si plamani. Aceste legume sunt bogate in glucosinolati, un compus care protejeaza organismul de cancer. De asemenea, au si un continut bogat in vitamina K care previne aparitia diabetului, reducand astfel riscul de cancer pancreatic. Dr. Oz recomanda cate doua portii din aceste legume in fiecare zi.
Fructele si legumele de culoare neutra
Protejeaza organismul de cancerul la stomac, ovare si colon, spune Dr. Oz. Usturoiul, ceapa, arpagicul contin alicina, o substanta care are un puternic efect anticancerigen. Un mic truc de care trebuie sa tii cont: marunteste ceapa sau usturoiul si lasa-le 10 minute sa stea inainte de a le folosi pentru gatit, deoarece atunci se combina substantele anticancerigene si ofera protectie stomacului.
Polifenolii care se regasesc in ceapa au efecte anticancerigene si apara corpul de celulele canceroase care se dezvolta in colon. De asemenea, cercetarile arata ca femeile care obisnuiesc sa consume frecvent aceste legume/fructe de culoare neutra au un risc scazut de a face cancer ovarian. Nu uita nici de ciuperci care sunt bogate in vitamina D si ofera protectie impotriva cancerului ovarian. Dr. Oz recomanda sa incluzi aceste alimente in dieta, macar cate o portie in fiecare zi.
Reguli care te apara de cancer
Dr. Oz recomanda fructele si legumele in culori vii, insa nu si diverse alimente din comert care sunt daunatoare pentru organism si pot sa declanseze diverse probleme si boli grave atunci cand sunt consumate pe termen lung. Iata care sunt alimentele de evitat pentru ca s-a demonstrat ca maresc riscul de cancer:
1. Lactatele consumate in exces. Dr. Oz recomanda o limita de 10 grame de lactoza pe zi. Acest lucru inseamna echivalentul a o cana cu lapte sau cu inghetata pe zi.
2. Elimina sucurile carbogazoase. Dr. Oz nu-ti recomanda sa bei mai mult de o doza de suc pe saptamana.
3. Limiteaza consumul de mezeluri si fast-food, deoarece contin substante cancerigene.
4. Redu consumul de sare si evita alimentele foarte sarate, in special sosul de soia, conservele si alte produse procesate.