17 octombrie este data la care se marcheaza, in toata lumea, “Ziua internationala pentru eradicarea saraciei”. Scopul acestei zile, definite in 1999 de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) este acela de a atrage atentia asupra nevoii de a transforma eradicarea saraciei intr-o prioritate globala.
Romania a aparut constant, in ultimii ani, in randul statelor membre UE cu cele mai mari procente de populatie aflata in saracie sau in risc de saracie si excluziune sociala. „Milioane de romani sufera din cauza conditiilor de viata precare, iar austeritatea ultimei guvernari a amplificat puternic fenomenul saraciei in Romania. Toate masurile reparatorii si toate strategiile de dezvoltare economica trebuie sa porneasca de la aceasta realitate. Gestionarea durabila a resurselor naturale, pe principiile dezvoltarii sustenabile, precum si dezvoltarea economiei „verzi” sunt instrumente ce pot contribui la lupta cu saracia”, a afirmat ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb.
„Realizarea unei economii „verzi”, axata pe investitii prietenoase cu mediul, care creeaza locuri de munca „verzi”, inseamna crestere economica, reducerea polarizarii sociale, combaterea saraciei”, a sustinut ministrul Rovana Plumb in contextul marcarii zilei internationale pentru eradicarea saraciei.
Rovana Plumb a reprezentat in acest an Romania la Conferinta ONU pentru Dezvoltare Durabila de la Rio, care a avut o tematica axata pe economia verde si eradicarea saraciei. In cadrul concluziilor Conferintei de la Rio, s-a punctat faptul ca dezvoltarea economica durabila, incluziva si echitabila in tarile in curs de dezvoltare reprezinta o cerinta esentiala pentru eradicarea saraciei si a foametei si pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului.
Combaterea saraciei si a excluziunii sociale este unul dintre obiectivele specifice ale Uniunii si ale statelor membre in domeniul politicii sociale. Una dintre inovatiile majore aduse de Strategia Europa 2020 este o noua tinta comuna in combaterea saraciei si excluziunii sociale, respectiv reducerea cu 25% a numarului de cetateni europeni care traiesc sub pragul national de saracie si scoaterea a 20 de milioane de persoane din saracie.