Efectul metanului asupra schimbarii climatice

Efectul metanului asupra schimbarii climatice poate fi de doua ori mai mare decat s-a estimat initial.
metan
Metanul (CH4 ), este un gaz incolor, inodor, mai usor decit aerul, a fost descoperit in 1778 in malul baltilor de aceea a fost numit „gaz de balta„. El este un gaz ce se gaseste in atmosfera pamantului, a carei concentratie era in 1998 de 1745 de parti la miliard crescand 700 parti pe miliard in 1750. (vezi: Wikipedia).
Sursele de metan sunt diverse: zone mlastinoase, hidrati gazosi din solul oceanelor, permafrost, oceane, microorganisme de apa dulce, zacaminte organice, gropi de gunoi, sisteme petrolifere, mine active, mine parasite, orezarii etc.

Un grup de cecetatori in analiza impactului in timp a metanului asupra incalzirii globale au pornit de la o paralela intre Pamant si o sera obisnuta.

Chiar si intr-o zi de iarna rece, se arata, statul intr-o sera poate fi foarte palcut daca afara soarele straluceste. Peretii de sticla ai serei ingaduie patrunderea razelor solare inauntru dar nu permit iesirea integrala a caldurii formate in exterior. Pamantul este similar unei sere, combinatia de gaze care formeaxa atmosfera terestra actioneaza ca un paravan de sticla, lasand sa intre razele solare inauntru dar nepermitand iesirea in spatiu in totalitate a caldurii astfel formate. S-a mai aratat ca stabilirea cantitatii gazelor de sera care contribuie in mare la incalzirea globala poate fi o sarcina dificila.

Cu toate acestea, Drew Shindell, un climatolog de la Institutul de cercetari spatial Goddard NASA, New York considera ca trebuie sa privim gazele de sera cand sunt emise initial la nivelul Terrei in loc sa le privim cand amestecul lor s-a produs deja. „Moleculele de gaz sufera modificari chimice dupa care ele se amesteca si se transforma in atmosfera. Privindu-le astfel nu-ti confera o imagine clara asupra efectului lor„. Shindell a mai spus spus ca „de exemplu cantitatea de metan din atmosfera este afectata de poluanti care schimba compozitia chimica a metanului, acest lucru insa nu reflecta modul cum metanul influenteaza gazele de sera” . Deci nu este direct legat de emisii (gazele care formeaza efectul de sera).

O data ce gazele de sera, ca metanul, precum si moleculele de ozon sunt emise in aer ele se amesteca si reactioneaza, fapt care le modifica compozitia. Cand gazele sunt alterate, contributia lor la incalzire pe fondul efectului de sera se modifica si ea. Prin urmare efectul real al unei singure emisii de gaz de sera asupra climei devine foarte greu de stabilit.

Gazele de sera cele mai importante sunt: dioxidul de carbon, metanul, oxidul de azot si hidrocarburile halogenate. Aceste gaze se numesc „bine amestecate” datorita duratei lor intinse de existenta; pot subzista peste un deceniu. Aceste gaze sunt generate atat de surse naturale cat si in urma diverselor activitati umane. Ozonul situat in zona bazala a atmosferei, numit troposferic, are de asemenea efect asupra incalzirii globale. In zona exterioara a atmosferei ozonul protejeaza viata pe Terra de razele ultraviolete periculoase ale Soarelui.
Unele din cele mai importante investigatii asupra stadiului incalzirii planetei au la baza o serie de rapoarte ale Intergovernmental Panel on Climate Change(IPCC). Aceste rapoarte implica munca a sute de climatologi. Rapoartele se bazeaza pe masuratori ale gazelor de sera asa cum ele exista in atmosfera dupa ce s-au amestecat cu alte gaze.

Shindell a gasit ca exista avantaje in masurarea emisilor gazelor de sera si in izolarea impactului lor, in loc ca ele sa fie analizate dupa ce s-au amestecat in atmosfera. Studiu sau a fost publicat in jurnalul Geophysical Research Letters.
In urma noilor calcule, efectul metanului asupra incalzirii climatice globale se arata ca ar putea fi dublu fata de cum se considera initial. Noile interpretari releva faptul ca emisiile de metan au avut o pondere deosebita in incalzirea globala, dintre gazele de sera „bine amestecate” in perioada 1975 si prezent. Raportul extinde aria efectelor sale explicand si efectul metanului asupra poluarii aerului. O componenta majora a poluarii aerului se gaseste in apropierea zonei ozonului troposferic. Raportul IPCC se refera si la efectele cresterii ozonului troposferic asupra climatului, nefiind insa atribuit unei anumite surse in particular. Catalogand efectele climatice in functie de emisii, Shindell si colegii sai au constatat ca efectele emisiilor de metan sunt substantial mai mari. Cu alte cuvinte sursa reala vinovata in parte pentru incalzirea globala nu este smogul ci metanul care duce la cresterea cantitatii de smog .

Shindell a afirmat ca daca vom controla metanul, lucru realizabil, atunci este probabil sa reducem incalzirea globala mai mult decat am fi crezut, obtinand astfel un rezultat pozitiv .
Sursa: NASA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *