Pesticidele: statele membre ale UE si Parlamentul european au ajuns la un compromis

Statele membre si deputatii europeni au reusit sa se puna de acord asupra unei viitoare reglementari privind punerea pe piata si utilizarea pesticidelor. O lista de substante autorizate va fi elaborata la scara Uniunii Europene

pesticide
Dupa mai multe luni de dezbateri, deputatii europeni si statele membre au ajuns, in luna decembrie a anului 2008, la un compromis privind viitoarea reglementare a pesticidelor. Doua texte dedicate autorizatiei de punere pe piata si, respectiv utilizarii pesticidelor ar putea, in consecinta, sa fie adoptate in curand.

Scoaterea pe piata – bazata pe o lista de substante autorizate

Dupa afirmatiile deputatilor, regulamentul privind productia si autorizarea pesticidelor se va sprijini pe elaborarea unei liste de „substante active”, lista autorizata la nivelul UE. Apoi, pe baza acestei liste, pesticidele vor fi supuse unei autorizatii de comercializare la nivelul fiecarui stat membru.
Tarile vor putea de asemenea sa autorizeze pesticidele prin recunoastere mutuala. Aceasta idee a Comisiei europene consista in divizarea UE in trei zone (nord, centru si sud) si in ideea ca toate pesticidele autorizate de un stat membru dintr-una dintre zone vor fi aprobate in mod sistematic de catre celelalte tari din zona. In acelasi timp, sub presiunea deputatilor care s-au opus cu forta acestei dispozitii, statele membre vor putea fi autorizate sa interzica un produs pe teritoriul lor, mai ales in circumstante de mediu sau agricole specifice.

Cateva substante foarte toxice, in special cele care sunt genotoxice, cancerigene sau toxice pentru reproductie, vor fi interzise chiar daca efectul lor va fi „neglijabil in practica”. Intre altele, daca o substanta este necesara pentru a combate o amenintare serioasa la adresa sanatatii plantelor ea va putea fi aprobata pentru o perioada de 5 ani chiar daca ea nu indeplineste criteriile de securitate.
Substantele neurotoxice, imunotoxice sau pertubatoare a sistemului endocrin vor putea fi interzise doar daca vor fi considerate ca avand un „risc semnificativ”.

Obiective cantitative de reducere a utilizarii pesticidelor

Deputatii au reusit stabilirea de catre Statele membre a obiectivelor cantitative de reducere a utilizarii pesticidelor dar au renuntat la cererea unui obiectiv de reducere cu minim 50 % pana in 2012 pentru substantele „toxice sau foarte toxice”.

In privinta pulverizarii aeriene a culturilor, aceasta practica va fi interzisa de maniera generala, dar vor putea fi autorizate derogari. Cererile vor trebui prezentate, dar daca autoritatile nu vor raspunde intr-un interval fixat, pulverizarea va fi acceptata. Aceasta dispozitie a fost puternic sprijinita de catre Statele membre.

Pentru a proteja reteaua de apa, statele membre vor trebui sa ia „masuri necesare” precum definirea unor zone tampon unde va fi interzisa utilizarea sau stocarea pesticidelor, mai ales de-a lungul cursurilor de apa si in apropierea zonelor de stocare a apei potabile.

In sfarsit, Parlamentul si Consiliul s-au pus de acord pentru interzicerea totala sau aducerea la un nivel minim a utilizarii de pesticide in zonele folosite in mod special de catre marele public precum parcurile, gradinile publice, terenurile de sport, incintele scolare si terenurile de joaca, precum si in apropierea institutiilor de sanatate publica.

In luna ianuarie a acestui an, aceste reglementari vor fi supuse unui vot in sedinta plenara a Parlamentului european, inainte de adoptarea lor formala in Consiliu. Noua reglementare va inlocui progresiv legislatia europeana actuala.
Pesticidele aflate acum pe piata vor putea fi utilizate pana la expirarea validitatii autorizatiei loc actuale. Deci nu va avea loc o retragere brusca si masiva a produselor. De acum inainte ramane de stiut care vor fi substantele autorizate si in ce conditii vor fi ele alese.

Sursa: Actu Environnement

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *