Emisiile de CO2 au stagnat in 2014 dupa 40 de ani de crestere continua

0
710
Emisiile de CO2 au stagnat în 2014 după 40 de ani de creştere continuă
Emisiile de CO2 au stagnat in 2014 dupa 40 de ani de crestere continua
Emisiile de CO2 au stagnat in 2014 dupa 40 de ani de crestere continua

Emisiile mondiale de CO2 din sectorul energiei au stagnat in 2014, situandu-se la valoarea de 32,3 miliarde de tone, a anuntat vineri Agentia Internationala a Energiei (AIE), potrivit careia, pentru prima data in ultimii 40 de ani, emisiile de CO2 nu au progresat odata cu cresterea economica.

„Este o surpriza binevenita si considerabila”, a declarat directorul biroului economic din cadrul AIE, Fatih Birol, intr-un comunicat de presa.

„Aceste rezultate ne dau speranta ca popoarele lumii vor putea sa colaboreze pentru a combate incalzirea globala, cea mai importanta amenintare cu care omenirea se confrunta in prezent”, a adaugat el.

AIE considera ca aceasta stagnare se explica prin dezvoltarea unor surse de energie regenerabila, in special in China.

„In China, anul 2014 a cunoscut o crestere a productiei electrice ce are la baza surse regenerabile, precum energia hidroelectrica, solara si eoliana, in paralel cu arderea unor cantitati mai mici de carbune”, se afirma in comunicat emis de AIE.

Fatih Birol vede in acest fapt „o dinamica indispensabila” pentru negocierile actuale care pregatesc un acord mondial asupra climei, care ar urma sa fie negociat si semnat la sfarsitul acestui an, la Paris.

„Pentru prima data, emisiile de gaze cu efect de sera s-au separat de cresterea economica”, spune Fatih Birol.

De peste 40 de ani, emisiile de CO2 masurate au stagnat sau scazut doar in trei ocazii: la inceputul anilor 1980, in 1992 si in 2009. De fiecare data, acea tendinta de scadere corespundea unor perioade de recesiune economica mondiala.

In schimb, in 2014, economia mondiala a cunoscut o crestere medie de 3%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.