Enel Green Power, divizia de energie regenerabila a companiei italiene de utilitati Enel, a demarat operatiunile in cadrul primului sau parc eolian din Romania, cu o capacitate instalata de 34 MW, care va genera electricitate suficienta pentru 35.000 de consumatori casnici.
„Cu o capacitate instalata de 34 MW, parcul eolian Agighiol (situat langa orasul Tulcea – n. red.) va putea genera circa 100 milioane kWh, acoperind astfel nevoia de electricitate a peste 35.000 de consumatori casnici, evitand emisia in atmosfera a 70.000 tone de CO2 anual”, se precizeaza intr-un comunicat de presa emis de companie.
Noul parc eolian include 17 turbine cu o capacitate de 2 MW fiecare, capacitatea totala instalata ajungand astfel la 34 MW.
„Acest prim parc eolian reprezinta inceputul capacitatii de generarea a Enel Green Power in Romania”, a declarat Francesco Starace, director general executiv al Enel Green Power. „Avem o lista importanta de proiecte care intra in faza de constructie si care vor creste semnificativ prezenta noastra in tara in urmatorii doi ani”, a mai adaugat reprezentantul Enel Green Power.
Energia eoliana este cea mai promitatoare tehnologie regenerabila din sector energetic din Romania. Conform estimarilor, capacitatea eoliana instalata in Romania va atinge 600 MW in 2010, de la 14 MW la finele anului 2009, si un total de 3.600 MW pana in 2015.
Grupul Enel este prezent in Romania din 2005 si, in acest moment, este cel mai important investitor privat din sectorul energiei electrice, avand circa 2,6 milioane clienti, 93.000 km de retea si aproximativ 5.000 angajati. Datorita acestui proiect al Enel Green Power, Grupul Enel dezvolta o prezenta integrata in sectorul energetic din Romania, potrivit estimarilor companiei.
Enel Green Power este o companie listata la bursa, parte a Grupului Enel. Este dedicata energiei regenerabile, fiind prezenta in Europa, America de Nord si America Latina. Este unul dintre liderii la nivel mondial in industria in care opereaza, cu o capacitate instalata totala de circa 5.900 MW si peste 600 de centrale operationale in 16 tari. In 2009, compania si sucursalele sale au produs 21 miliarde kWh de energie din surse hidrologice, solare, eoliene, geotermice si biomasa.