Slobozia: Lumini eco in Parcul Tineretului

0
307
O firmă austriacă vrea să producă energie verde pentru timişoreni
Energia verde a costat municipalitatea aproximativ 40.000 de euro

Aleile din Parcul Tineretului sunt iluminate, de cateva zile, cu becuri ecologice, alimentate cu energie solara. Fiecare bec de pe stalpii de iluminat degaja o putere de 30 de wati.

Investitie de 40.000 de euro

Ideea de a folosi un astfel de sistem de iluminat le-a venit edililor locali dupa ce doua importante alei au fost complet modernizate in toamna acestui an. Pentru a scadea costurile la plata facturii electrice, s-a luat hotararea de a se achizitiona 20 de astfel de stalpi de iluminat. „Cu toate ca lumina degajata de becuri este una scazuta, de doar 30 de Wati, totusi am eliminat complet factura la energia electrica. Investitia o sa o amortizam in maximum doi ani”, spune Valentin Bacanu, viceprimarul municipiului Slobozia.

Pachetul complet al unui singur stalp de iluminat, care insumeaza acumulatorul, panoul solar, stalpul si becul, costa peste 6.000 de lei. Intreaga investitie, incluzand aici si manopera, a costat municipalitatea aproximativ 150.000 de lei. „Pare o suma mare, la prima vedere, dar este un proiect care isi amortizeaza investitia in mai putin de doi ani si are o durata de viata foarte lunga. Trebuie schimbata bateria o data la trei ani, iar costul ei este de 300 de lei. Deci, putem spune ca reprezinta un proiect de succes”, adauga Valentin Bacanu.

Unic in Ialomita

Sistemul de iluminat din Parcul Tineretului este unic in judetul Ialomita, la nivel de parcuri sau locuri de joaca. „Domnule, e o incantare sa vezi ca se realizeaza si lucruri bune in oras. Cand ai parcuri luminate noaptea, stai mai linistit, ca nu te trezesti cu vreun golan care ar vrea sa te fure sau te ia la bataie. Faptul ca sunt si becuri ecologice, cu atat mai bine, chiar daca lumina lor nu este atat de intensa. Pe vremurile astea, trebuie sa facem economie la tot”, spune pensionarul Gheorghe Dragomir (63 ani).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.