Energie curata din carbune

Tot mai multe companii anunta constructia de termocentrale care nu emit CO2 in atmosfera. Cu ajutorul noilor tehnologii vor fi exploatate cantitati imense de carbune, iar emisiile de dioxid de carbon vor fi reduse substantial.
carbune ecologic

Prima termocentrala din lume pe „carbune curat” a fost pusa in functiune deja in Brandenburg, Germania, pe platforma industriala Schwarze Pumpe, dar are o capacitate redusa si functioneaza pe baza de lignit.

Australienii au insa doua noi proiecte, unul de 400 de megawati, iar celalalt de 530 de megawati, menite sa produca energie din carbune pe scara industriala.

Japonezii planuiesc si ei sa construiasca o termocentrala pe carbune cu emisii de carbon zero, ce presupune o putere de 170 de megawati. Americanii au planuri si mai mari. Ei vor construi pana in 2010, in statul Indiana, cea mai mare termocentrala pe carbune din lume, dotata cu cel mai performant sistem de captare si stocare a dioxidului de carbon in straturi geologice profunde.

Prin tehnologiile folosite vor fi exploatate cantitati imense de carbune, iar emisiile de CO2 vor fi cu mult mai mici decat cele rezultate in urma exploatarii traditionale.

Oxigen pentru arderea combustibilului

Optiunea tehnologica aleasa pentru realizarea acestui proces a fost oxicombustia, adica utilizarea oxigenului pur in locul aerului pentru a arde combustibilul.

Oxicombustia permite cresterea neta a concentratiei de CO2 in aburul rezultat (pana la 95%). Aceasta metoda faciliteaza considerabil procesul de captare a dioxidului de carbon in vederea lichefierii gazului cu efect de sera si a stocarii acestuia pe termen lung in subteran.

In europa nu exista inca legislatie

Realizarea pe scara larga a termocentralelor pe „carbune curat” intampina deocamdata numeroase obstacole.
In Europa nu exista un cadru legislativ pentru captarea, transportul si stocarea geologica a dioxidului de carbon, dar Comisia Europeana lucreaza la adoptarea unei legi in acest sens. In plus, exista inca incertitudini cu privire la locul unde va fi stocat gazul cu efect de sera.

Aproximativ 60% din emisiile de CO2 la nivel global provin de la centralele electrice, de la rafinarii, de la instalatiile de procesare a gazelor si de la instalatiile industriale. Gazele evacuate prin cosurile de fum contin, in proportie de aproximativ 15%, dioxid de carbon diluat.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *