EWEA: Energia eoliana ar putea acoperi 15,7% din consumul de electricitate al UE in 2020

România va încheia 2013 cu 2.400 de MW instala?i în eolian. Mai pu?in decât estim?rile ini?iale
EWEA: Energia eoliana ar putea acoperi 15,7% din consumul de electricitate al UE in 2020

Energia eoliana ar putea acoperi 15,7% din consumul de electricitate al Uniunii Europene in 2020, cu conditia realizarii de investitii si impunerii unor obiective ferme statelor membre, a estimat marti Asociatia Europeana pentru Energie Eoliana (EWEA), transmite AFP.

Potrivit EWEA, in prezent energia eoliana acopera doar 5,3% din consumul de electricitate al UE cu o capacitate instalata de 84,34 gigavati, dintre care 81,4 gigawati pe pamant si doar 2,9 gigawati in offshore.

Daca conditiile vor fi indeplinite, statele membre UE ar urma sa dispuna de o capacitate de productie de 230 gigawati in 2020 (190 de gigawati pe pamant si 40 gigawati offshore), adica echivalentul consumului tuturor gospodariilor din Franta, Germania, Polonia si Marea Britanie.

Insa pentru a ajunge la o asemenea capacitate Uniunea Europeana trebuie sa impuna statelor membre obiective ferme pentru a-si majora ponderea energiilor regenerabile in consumul de electricitate de la 19% in prezent la 34% in 2020, precizeaza EWEA. Insa acesta este un obstacol cheie pentru dezvoltarea energiilor regenerabile in conditiile in care majoritatea statelor membre au planuri nationale de actiune dar refuza sa adopte un obiectiv ferm.

Uniunea Europeana si-a fixat pentru 2020 obiectivul ca energiile regenerabile sa asigure 20% din consumul de electricitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *