Renuntati sa mai mancati prajeli, pateuri si chipsuri, dar imprieteniti-va cu uleiul de floarea-soarelui si cu pestele gras.
Romania este pe locul 5 in topul tarilor cu cele mai grase mancaruri, iar populatia este constienta ca se hraneste nesanatos, arata un studiu GFK referitor la atitudinile europenilor si americanilor cu privire la diete. Trei din cinci romani sustin ca propriile mancaruri traditionale sunt cele mai „periculoase” pentru silueta.
Totusi, nutritionistii spun ca a manca gras nu inseamna neaparat a manca prost si ca ideea de a elimina grasimile din alimentatie este total gresita. O dieta trebuie sa contina si grasimi, in proportie de 30%, daca este posibil numai din cele de calitate. Ele hranesc creierul si sunt principalii „furnizori” de energie.
Confuziile europenilor legate de lipide
Un studiu prezentat la Reuniunea Internationala a Expertilor in Nutritie, de la Barcelona, arata ca majoritatea europenilor nu stiu sa diferentieze grasimile bune de cele rele. „Exista o mare confuzie in ceea ce priveste grasimile bune si cele rele, fapt reflectat in alimentele pe care oamenii le consuma”, a declarat profesorul Ricardo Uauy, presedintele Uniunii Internationale pentru Stiinte Nutritionale.
Prajelile va distrug inima, pestele o hraneste
In categoria europenilor confuzi in privinta grasimilor intra si romanii, sustin specialistii in alimentatie. De aceea, nutritionistul Corina Zugravu, lector in nutritie la Facultatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”, va invata cum sa separati grasimile in doua categorii: bune si rele. „Cele bune, asa cum sunt grasimile din uleiuri, seminte, nuci, peste, nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica a fiecaruia”, spune ea. Acestea curata arterele de reziduuri si hranesc sistemul nervos.
„Cele rele provin din -junk food-, carne grasa, branzeturi grase, unt si produse lactate bogate in lipide. Ele trebuie evitate, deoarece pot cauza boli grave, atunci cand sunt consumate in exces”, adauga nutritionistul. Printre afectiunile pe care le pot declansa se numara cele ale inimii, ale vaselor de sange de la creier ori ale vaselor de sange de la picioare.
Omega 3 si Omega 6, in topul lipidelor de calitate
Grasimile bune sunt cele nesaturate. Ele contin o cantitate mare de acizi grasi nesaturati, au o consistenta moale, lichida si se impart in doua categorii: mononesaturate si polinesaturate.
„O sursa buna de grasimi mononesaturate o reprezinta uleiul de masline. Cele polinesaturate se gasesc in uleiurile vegetale de rapita, floa rea-soarelui, in, margarinele tartinabile de calitate, nuci, alune, fistic, peste gras”, detaliaza nutri tio nistul Corina Zugravu. O categorie importanta de grasimi polinesaturate o reprezinta grasimile esentiale, care contin acizi grasi Omega 3 si Omega 6.
„Acestia regleaza tensiunea arteriala, ajuta la coagularea sangelui si la buna functionare a sistemului imunitar”, precizeaza medicul nutritionist. Omega 3 se gaseste in peste gras, ulei de in si ulei de rapita; Omega 6, in ulei de floarea-soarelui, ulei de porumb, seminte de foarea soarelui.
Grasimile rele sunt de origine animala, au o consistenta solida, cresc nivelul colesterolului din sange, maresc riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si se impart in doua categorii: saturate si grasimi trans. Cele saturate se afla in unt, lactate grase, branzeturi grase, carne de porc. Grasimile trans sunt mai daunatoare decat cele saturate si se gasesc in produsele de patiserie, snacksuri, fast-food, cartofi prajiti.
„Grasimile bune, asa cum sunt cele din uleiuri, seminte, nuci, peste, nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica.”,
Corina Zugravu, lector in nutritie la UMF „Carol Davila”
Sursa: Evenimentul Zilei