Fermele de legume de la ultimul etaj

0
330

New York-ul este cunoscut pentru zgarie-nori, iar unii ecologisti s-au gandit sa fructifice acoperisurile acestora cultivand legume. Adevarate „ferme” au inceput sa apara deasupra cladirilor din New York in urma unei initiative legislative a primariei.ferme de legume

Din Manhattan pana in Brooklyn, fermele urbane din New York devin tot mai numeroase. Fie ca este vorba de plantatii pe acoperisuri, de gradini comunitare sau de foste curti transformate in gradini de zarzavaturi de cativa patroni de res-taurante, acest fenomen ia amploare.

Acest fapt vine ca urmare a unei initiative legislative a municipalitatii, care dorea inca din 2007 sa transforme orasul in campionul american in domeniul dezvoltarii durabile, prevazand inlesniri fiscale pentru cei care amenajeaza „acoperisuri verzi”, relateaza agentia AFP, preluata de Mediafax.

Departamentul Parcurilor din cadrul primariei experimenteaza deja 16 tipuri de sisteme ecologice ce ar putea fi amplasate pe acoperisurile scolilor, spitalelor si ale altor institutii publice. „Este vorba de o -reimbracare- a terenurilor cu diverse plante verzi, care protejeaza acoperisurile, izoleaza termic imobilele, absorb apa de ploaie si atrag pasari, fluturi si albine”, a declarat John Robilotti, arhitect peisagist si coordonator al acestui proiect.

Tomate si salata verde

Andrew Cote si Eli Zabar sunt doi newyorkezi fericiti pentru ca au reusit sa transforme acoperisurile unor cladiri in locuri in care isi pot manifesta pasiunile. Cote, presedintele Asociatiei Apicultorilor, a primit autorizatie de la primarie pentru a-si amplasa stupii pe acoperis.

Zabar are un „camp” de tomate amenajat pe acoperisul unei foste fabrici de otet, pe care a achizitionat-o in 1991. „Cultiv aici salata verde, smo-chini, ierburi aromatice, sfecla, zmeura si cateva flori”, a de––clarat acesta.

A-ti face o gradina pe acoperis nu este insa deloc usor. Daca apartamentul sau cladirea este in stadiul de constructie, va fi mult mai simplu. Daca nu, depinde de mai multi factori, printre care greutatea solului si a plantelor, accesul la gradina si la sistemul de irigare.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.