A inceput sezonul de recoltare a fructelor de padure. E si acesta un motiv de bucurie pentru cei care se tarasc prin existenta, pentru ca mai fac un banut, mai pun pace cu stomacul, sau mai cumpara o haina la prunci. E greu sa te cateri pe dealuri, sa-ti inspini mainile, sa cari in spate cosurile cu fructe mai multi kilometri. Dar decat deloc…
La inceputul lunii august, Directia Silvica Salaj a de-clansat campania de colectare a murelor. Deocamdata. Spun asta, pentru ca, potrivit lui Danut Fogosi, purtator de cuvant al institutiei mai sus amintite, in aceasta toamna vor fi colectate si porumbe si macese, si chiar catina daca va fi cerere. Trebuie sa mentionam faptul ca intreaga productie de fructe de padure este destinata exclusiv exportului, intrucat in tara nu exista producatori interesati de aceasta materie prima. Doua centre moderne de colectare a fructelor de padure exista in Salaj: unul la Zalau, sub coordonarea Ocolului Silvic din municipiu si altul la Simleu Silvaniei, patronat de Ocolul Silvic „Magura” .
2,5 lei kilogramul de mure
La Centru de fructe de padure din Zalau exista doua camere frigorifice performante: una de inghetare rapida in care, in cateva secunde, termometrul coboara la -60 de grade Celsius si o alta camera pentru pastrare in care temperatura nu urca mai mult de doua grade Celsius „Avand in vedere ca toata productia este destinata exportului, fructele trebuie pastrate in conditii ireprosabile, sustine Gratian Talos, seful Centrului din Zalau. Neamtul ori austriacul sunt foarte pretentiosi, dar totusi, calitativ, fructele de padure din Salaj se situeaza in top.” N-am reusit sa aflu cu cat platesc strainii fructele de padure romanesti. „N-avem mare profit, sustine Fogosi, castigam atat cat sa traim”. In schimb am aflat ca murele sunt preluate la ora actuala cu 2,5 lei /kilogram. Asta inseamna ca o familie compusa din trei persoane care culege 20 de kilograme pe zi ar castiga o jumatate de milion de lei vechi.
Puncte de achizitii in tot judetul
Exista in Salaj peste 30 de puncte de achizitii de fructe de padure. In Napradea, in Doh, in Lelei, in Cheud, in Preoteasa, pe Valea Somesului sau a Barcaului, pe Almas sau Agrij. Achizitorii sunt persoane fizice care au incheiat un contract cu ocolul silvic in scopul de a achizitiona fructe de padure de la cetatenii din zona. De regula centrul de achizitie se afla la locuinta achizitorului, este dotat cu camera frigorifica si dispune de spatiu de depozitare. Cand s-a adunat o cantitate suficienta de fructe de padure, in cazul de fata de mure, de la ocolul silvic, este trimisa camera speciala de transport, care aduce produsul din teren la Zalau sau Simleu Silvanie. Iar de aici, Germania Austria, Belgia, Suedia. Si adeseori iar in Romania, sub forma de sucuri naturale ori siropuri, de zeci de ori mai scumpe decat daca le-am fi produs pe plaiul mioritic.
Seceta si igienizarea pasunilor au scazut productia
Seceta a afectat si recolta de fructe de padure din acest an”, afirma Dumitru Moisi , seful Centrulu de fructe de padure din Simleu Silvaniei. SI la Simleu si la Zalau sunt scaderi cantitative considerabile la mure. Situatia nu este mai imbucuratoare nici la porumbe ori la macese Un alt fenomen care a dus la subtierea cantitatii de fructe de padure a fost curatirea pasunilor. Arborii si arbustii care produc aceste fructe cresc de obicei la marginea padurii ori pe pasune, in locuri luminoase. Cum crescatorii de animale au iertuit en gross suprafetele de pasune si porumbarul si muroiul si macesul au fost starpiti in mare parte.