GE Energy se extinde in sectorul energiei eoliene offshore, aflat in plina dezvoltare, prin achizitionarea de tehnologie cheie

una-dintre-cele-11-turbine-eoliene-operationale-pe-coasta-norvegiana2.jpgAchizitia ScanWind adauga portofoliului GE tehnologia de turbine cu actionare directa si raspunde nevoii industriei offshore de reducere a costurilor de intretinere si imbunatatire a fiabilitatii

STOCKHOLM, Suedia, 15 septembrie 2009 – GE a anuntat astazi finalizarea procesului de achizitie a ScanWind. Prin aceasta achizitie, GE si-a extins portofoliul de oferte in domeniul energiei regenerabile pentru a-si deservi mai bine clientii. ScanWind este un dezvoltator de tehnologii avansate de turbine eoliene ecologice destinate aplicatiilor offshore.

„Achizitia ScanWind este un pas important in strategia noastra care vizeaza plasarea GE pe o pozitie solida in domeniul eolian offshore, aflat in plina dezvoltare,” a declarat Victor Abate, Vice-presedinte pentru Energie Regenerabila in cadrul GE Energy, la Conferinta Europeana de Energie Eoliana Offshore din Stockholm. „Suntem impresionati de modelul simplu si solid al tehnologiei ScanWind si de oamenii care s-au implicat in dezvoltarea acesteia”.

Avand sediul in Trondheim, Norvegia, si un centru de proiectare-inginerie in Karlstad, Suedia, ScanWind a fost infiintata in 1999 in vederea dezvoltarii si comercializarii tehnologiei avansate de turbine eoliene cu angrenaje care elimina nevoia de cutii de viteze. Cei 41 de angajati ai ScanWind au creat si dezvoltat 11 turbine care sunt deja puse in functiune pe coasta norvegiana, demonstrand fiabilitatea si performatele acestei tehnologii avansate.

Turbinele ScanWind se vor alatura familiei de turbine eoliene GE care este formata din modelele GE 1,5-megawati, cel mai des folosite in lume, cu peste 12.000 de unitati aflate deja in functiune. Portofoliul GE cuprinde si seria de turbine eoliene de 2,5 MW, consacrata la nivel european, disponibila acum si in America de Nord.

Simplitatea procesului de intretinere reprezinta o preocupare pentru toate sectoarele energetice, dar problemele care intervin la echipamentele instalate in larg pot duce la o crestere semnificativa a costurilor. „Este un aspect extrem de important pentru dezvoltarea industriei offshore, unde finantarea proiectelor este puternic influentata de modelul si fiabilitatea turbinelor. Design-ul ScanWind se incadreaza in aceste cerinte,” a remarcat Abate.

Analistii preconizeaza realizarea unor investitii majore in proiecte europene de energie eoliana offshore, necesare pentru indeplinirea de catre statele membre UE a obiectivelor de energie regenerabila pana in anul 2020. Expertii din industrie prevad o crestere de 20 de ori, de la o baza instalata de 1,5 GW in 2008 la 30 GW pana in 2020.

Stephan Ritter, Director General pentru Europa si Energie Eoliana Offshore al diviziei de Energie Regenerabila din cadrul GE Energy va conduce extinderea GE in domeniul energiei eoliene offshore si va gestiona integrarea ScanWind. Ritter declara: „Asteptam cu nerabdare sa preluam tehnologia consacrata a ScanWind si sa o imbunatatim, imbinand in acest sens expertiza noastra actuala privind turbinele eoliene, propriul lant de aprovizionare si capacitatile noastre de cercetare la nivel global.”

GE continua sa investeasca puternic in promovarea inovatiei si in cercetarea si dezvoltarea domeniilor energiei curate si a infrastructurii – investind anual peste 6 miliarde USD in cercetare si dezvoltare, dintre care 1,4 miliarde USD sunt destinati dezvoltarii solutiilor de tehnologie curata. Abate considera ca „Decizia noastra de a achizitiona ScanWind face parte din strategia generala a GE de a se asigura ca este liderul in inovatie prin dezvoltarea de noi tehnologii de energie regenerabila, prin colaborarea cu jucatori cheie si, la nevoie, prin realizarea unor achizitii cheie.”

###

Despre GE Energy

GE Energy (www.ge.com/energy) este unul dintre cei mai mari furnizori de tehnologie pentru producerea si livrarea energiei din lume, inregistrand venituri totale de 29,3 miliarde USD in 2008. Cu sediul in Atlanta, Georgia, GE Energy opereaza in toate zonele industriei energetice, incluzand carbune, petrol, gaze naturale si energie nucleara, dar si resurse regenerabile precum apa, vantul, soarele si biogazul, alaturi de alti combustibili alternativi. Numeroase produse GE Energy sunt certificate in cadrul „ecomagination”, initiativa GE la nivel de corporatie, pentru a aduce in mod agresiv pe piata noi tehnologii, care ii vor ajuta pe clienti sa se alinieze cerintelor ecologice tot mai exigente.

Despre GE Energy in Europa

GE Energy are peste 18.000 de angajati in Europa, detinand unitati de productie si componente in Franta, Germania, Austria, Spania si Ungaria. Unitatea din Belfort, Franta, este sediul european al GE Energy, avand peste 2.000 de angajati. Belfort este un centru de excelenta global pentru turbinele cu gaz si singurul producator de turbine cu gaz de putere mare si medie din Franta. Unitatile din Salzbergen, Germania, si Noblejas, Spania, sunt centre de excelenta pentru productia de turbine eoliene din noua generatie. In Germania se afla si unul dintre cele patru centre de cercetare si dezvoltare ale grupului GE, situat langa Munchen. Unitatea Jenbacher din Austria este sediul global al principalului producator din domeniul motoarelor alternative cu gaz, al generatoarelor electrice preasamblate si al instalatiilor de cogenerare pentru productia de electricitate. In numeroase tari europene exista si unitati pentru productia pieselor de schimb si furnizarea de servicii, printre acestea numarandu-se Ungaria, Italia si Marea Britanie. GE Energy Europe dispune si de o universitate in Florenta, Italia, pentru pregatirea personalului, precum si de centre de inginerie in Varsovia, Polonia si in Moscova, Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *