Premierul Victor Ponta a spus luni-seara intr-o emisiune televizata ca se uita cu mare atentie la gazele de sist si ca Polonia a inceput deja exploatarea acestui gen de combustibil, care nu costa decat 80 de dolari mia de metri cubi.
Dar el se insala. Polonia, un stat care se bazeaza masiv pe importuri pentru a-si acoperi consumul de energie, este hotarata sa dezvolte industria gazelor de sist, insa deocamdata singurele foraje facute aici sunt doar de explorare, iar rezultatele sunt dezamagitoare.
In Europa, tari precum Franta pentru care presiunile consumului de energie nu sunt mari, au interzis exploatarea gazelor de sist din motive legate de protejarea mediului. Acelasi lucru l-au facut insa si statele carora Rusia le este „prieten”, asa cum este cazul Bulgariei. Marea Britanie a repermis explorarea, sub control mai strict, dar n-a produs niciodata comercial.
Polonia este cel mai ambitios avocat al gazului de sist din Europa, desi si-a redus anul acesta cu 90% estimarile privind rezervele, scrie agentia Thomson Reuters. In goana dupa resurse, Varsovia a permis ca activitatile de explorare sa fie facute atat de companii de stat, cat si straine. Dar dupa ce a forat doua puturi, grupul american Exxon Mobil a aruncat prosopul atentionand ca nu a gasit suficiente gaze sau petrol pentru a justifica forari aditionale. Insa Polonia insista deoarece este hotarata sa-si limiteze dependenta de importurile de gaze de la grupul rus Gazprom prin care-si acopera 75% din consum.
„Daca putem obtine gaze din alta parte in afara de Rusia, am avea un atu in negocierea pretului cu Rusia. Gazul de sist este cea mai importanta optiune”, a declarat Stanislaw Cios, consilier in ministerul de externe polonez.
Dar in cazul Poloniei este de subliniat ca aici energiile hidro, solara si eoliana sunt considerate nefezabile din cauza amplasarii si geografiei tarii. Romania insa este gazda unora dintre cele mai mari proiecte eoliene din Europa, iar industria energiei solare a capatat amploare.
Europa de Est
Dintre statele UE foste comuniste, Bulgaria a interzis explorarea gazelor de sist dupa proteste masive in acest sens. Bulgaria are insa o relatie mai „speciala” cu Rusia, de la care importa gaze naturale la pret redus si cu care coopereaza in cateva proiecte energetice.
De asemenea, explorarea este suspendata in Cehia din motive legate de ocrotirea mediului inconjurator, iar in Slovacia extractia ar putea fi limitata deoarece o parte a rezervelor de gaz de sist din aceasta tara se gasesc langa Dunare. Ambele tari sunt complet dependente de importurile de gaze, cea mai mare parte provenind din Rusia.
Romania importa doar aproximativ un sfert din gazele consumate deoarece are resurse considerabile. Exxon Mobil si OMV Petrom au descoperit rezerve de gaze naturale estimate la 84 miliarde de metri cubi, insa acestea ar putea fi eclipsate de rezervele de gaz de sist, noteaza Reuters. Analistii spun ca depozitele de gaz de sist impreuna cu cele de gaze conventionale ar putea acoperi tot consumul Romaniei pentru cateva decenii.
Administratia americana pentru Informatie in domeniul Energiei estimeaza ca Romania, Bulgaria si Ungaria ar putea detine depozite de 538 miliarde metri cubi de gaz de sist, echivalentul consumului pe un an la nivel european.
Occidentul european este prudent
In partea de vest a Europei, presedintele francez Francois Hollande a interzis dezvoltarea industriei gazului de sist in timpul mandatului sau din cauza ingrijorarilor privind efectele asupra mediului dupa ce administratia presedintelui anterior Nicolas Sarkozy a interzis utilizarea tehnologiei fracturarii hidraulice. Unii membri ai guvernului nu resping solutia gazului de sist, dar asteapta imbunatatirea tehnologiei de productie.
Franta alaturi de Marea Britanie si Polonia ar detine, potrivit estimarilor, cele mai mari depozite de gaz de sist din Europa. Franta insa isi acopera o mare parte din consumul de energie cu productia centralelor nucleare.
In Marea Britanie explorarea gazului de sist a fost interzisa timp de 18 luni pana luna aceasta dupa ce forarile au provocat doua cutremure. Activitatile pentru dezvoltarea acestei industrii se supun acum unor reguli mai stricte, potrivit Bloomberg.
In Germania, parlamentul a respins o propunere de interzicere a fracturarii hidraulice. Aceasta tehnologie este folosita aici din anii ’60 si a fost utilizata de cel putin 275 de ori la puturi conventionale de gaze naturale si petrol in landul Saxonia Inferioara. Dar Germania este un stat recunoscut pentru rigoarea legislatiei de protectie a mediului.
In Romania, dupa investire, in luna mai, guvernul condus de Ponta a impus un moratoriu pe extractia de gaze de sist pana la finalizarea studiilor europene privind impactul tehnologiei de extractie, fracturarea hidraulica, asupra mediului. Una dintre companiile cele mai interesate de exploatarea gazelor de sist romanesti este gigantul americal Chevron. Avand in vedere tendintele internationale, asteptarea pare cea mai buna solutie pentru Romania.
Despre gazele de sist in Europa si in lume
- Fracturarea hidraulica implica forarea a sute de puturi, fracturarea sedimentelor cu un mixt sub presiune de apa, nisip si substante chimice pentru a elibera gazul din roca impermeabila. Metoda prezinta riscuri deoarece lichidele pot contamina panza freatica, iar forarile pot provoca seisme;
- Dezvoltarea acestei industrii se loveste in Europa mai ales de problemele legate de mediu. Aici nu este ceva neobisnuit in tari precum Franta si Germania ca partidele ecologiste sa participe la guvernare. De asemenea, Europa este mai dens populata decat SUA, unde a „izbucnit” revolutia gazului de sist;
- In semptembrie, o firma britanica de cercetare a prezentat un raport cerut de Comisia Europeana in care se mentiona ca „in comparatie cu gazele conventionale, gazul de sist produce mai multe emisii cu efect de sera”. Raportul a fost criticat dur de oficiali polonezi;
- In Polonia, straturile care contin gaz de sist sunt la o adancime mai mare decat cele din SUA, astfel ca exploatarea lor este mai dificila;
- Datorita extractiei masive de gaz de sist, pretul gazelor naturale din SUA s-a redus, in aprilie atingand minimul ultimilor 10 ani. Pretul mic al energiei ofera companiilor americane un avantaj competitiv enorm in fata celor din Europa;
- Se estimeaza ca China detine rezerve de gaz de sist mai mari decat SUA, dar problema este ca acestea se afla in zone aride (fracturarea hidraulica presupune utilizarea unor cantitati enorme de apa) sau intens populate.