Declaratiile si masurile adoptate de Guvern, de descurajare a industriei energiei regenerabile, au afectat si o piata mai putin vizibila – consultanta. Mii de proiecte „la cheie” au ramas fara cumparatori, dupa ce investitorii au renuntat la planuri de sute de milioane de euro, sustine Gabriel Marian Stefanescu, consultant in domeniu.
„Este excedent pe piata. Mii de proiecte pentru parcuri fotovoltaice si eoliene sunt finalizate si asteapta cumparatori, iar valoarea lor scade cu fiecare declaratie a Guvernului”, sustine Gabriel Marian Stefanescu, reprezentantul unei firme de consultanta.
Modificarile Legii Energiei, publicate in Monitorul Oficial, amana plata unei parti a certificatelor verzi pana in 2017. Asadar, in aceasta perioada, va fi acordat, pentru fiecare MWh produs si livrat, un singur certificat verde din doua pentru centralele eoliene, doua certificate verzi din trei pentru hidrocentrale noi cu puteri instalate de cel mult 10 MW, si patru certificate din sase pentru centralele solare. Diferenta va fi acordata peste trei ani si jumatate.
„Nu putem distruge industria romaneasca numai de dragul industriei regenerabile. Trebuie sa gasim un echilibru. Aici, si cei care au investit in regenerabile trebuie sa ne inteleaga. Suntem prinsi ca intr-o menghina (…). Nu putem merge in greseala pana la capat. Trebuie sa luam masuri ca in tot acest palier sa existe un echilibru”, s-a justificat acum ceva timp, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita.
Iar masurile si-au facut, intr-adevar, efectul. Investitori din Cipru, Italia sau Germania au abandonat planuri de investitii de sute de milioane de euro. Odata cu retragerea insa, s-a prabusit si piata de consultanta.
Investitorii straini cumparau „la cheie” proiecte romanesti
Investitorii intra pe piata romanesca, in cele mai multe cazuri, prin cumpararea unor proiecte „la cheie” pentru parcuri fotovoltaice sau eoliene. Ele includ un contract de inchiriere/concesiune/vanzare-cumparare a terenului, studii de impact, capacitate etc., proiectul instalatiei, avizul de racordare, autorizatia de constructie si alte aprobari necesare.
Proiectele se vand in functie de dimensiunea lor. Ea variaza, in general, intre 1-20 de MW in cazul parcurilor fotovoltaice si intre 3-120 de MW in cazul parcurilor eoliene. Pretul este de 120.000-160.000 de euro/MW pentru sectorul fotovoltaic si 90.000-140.000 de euro/MW pentru eolian.
Dupa achizitionarea proiectului, investitorul nu mai trebuie decat sa-si instaleze tehnologia si sa inceapa productia, insa costurile instalatiei depasesc un milion de euro/MW. Iar finantarea de pe piata romaneasca este aproape imposibila.
„Sistemul bancar a omorat investitiile in Romania. Ele lucraeza cu statul, unde riscul e zero si nu au nicio preocupare pentru privat. Iti cer sa vii cu 20% din valoarea investitiei, iti impun o dobanda de 12% si iti pun si gaj pe instalatie. Si pe urma vine Guvernul: ‘Nu mai platim certificate verzi'”, se plange Stefanescu.
Pe de alta parte, aportul energiei regenerabile a dezechilibrat sistemul energetic national. Producatorii de energie traditionala inregistreaza pierderi, fiind fortati sa reduca prodcutia, iar marii consumatori sunt afectati de costul ridicat al energiei.
Consumul de energie electrica din economie a scazut cu 4,4% in primele patru luni ale anului, comparativ cu perioada similara din 2012, in vreme ce consumul total de energie din Romania a scazut cu aproape 4%. In timp ce productia de energie a termocentralelor a scazut cu peste 20% fata de 2012, cea a centralelor electrice eoliene aproape s-a dublat.