Incalzirea climatica stimuleaza activitatea ciclonica

Comunitatea stiintifica este din ce in ce mai sigura de legatura dintre incalzirea climatica si frecventa si intensitatea ciclonilor.
activitate ciclonica
NASA, Agentia Spatiala Americana, a carui sateliti reprezinta principala sursa de informatii asupra climei terestre, noteaza pe website-ul sau ca odata cu cresterea temperaturii la suprafata pamantului “un numar din ce in ce mai mare de uragane si furtuni tropicale ar putea sa se produca si sa fie si mai violente”.
Sezonul 2008 (iunie/ noiembrie) a fost deosebit de activ in oceanul Atlantic cu 9 furtuni tropicale inregistrate pana in prezent, din care jumatate au devenit uragane, deoarece viteza vantului a atins 120 km/h.
Ultimul uragan, Ike (154- 177km/h), clasat drept uragan de categorie 2 pe scara Saffir – Simpson (cu 5 trepte), a devastat acest weekend partial statul Texas.
Conform unui studiu american publicat vara trecuta, incalzirea globala si efectele ei aspura temperaturii apelor oceanice au fost responsabile pentru dublarea numarului de uragane inregistrate in sec. XX in oceanul Atlantic.
Greg Holland, de la Centrul American de Cercetare Atmosferica, si Peter Webster, de la Institutul de Tehnologie din Georgia (sud- est) au identificat incepand cu 1900 trei perioade in care media anuala a uraganelor si furtunilor tropicale din Atlantic a crescut considerabil.
In perioada 1900 – 1930, s-a inregistrat un numar de 6 uragane si furtuni tropicale urcand apoi la 10 in deceniul urmator si atingand 15 (8 uragane si 7 furtuni tropicale) intre 1995- 2005.
Conform acestor oameni de stiinta, numarul uraganelor, probabil, va continua sa creasca odata cu cresterea temperaturii medii la suprafata pamantului care, in secolul XX, a crescut cu 0,7 °C.
“Aceste cifre constituie dovada incontestabila ca schimbarea climatica este un factor major in cresterea numarului ciclonilor in Atlantic” , a subliniat Greg Holland.
Conform studiilor efectuate de cercetatorii americani publicate la inceputul lunii septembrie in revista britanica “Nature”, numarul si intensitatea ciclonilor creste odata cu incalzirea oceanelor.
O crestere a temperaturii de la suprafata oceanelor cu 1°C “antreneaza o crestere cu 31% a frecventei ciclonilor violenti (viteza vantului superioara valorii de 183,6 km/h), inregistrandu-se astfel o crestere de la 13 la 17 cicloni pe an” au calculat cercetatorii Universitatilor din Florida si Wisconsin.
In conformitate cu cel de-al patrulea raport al Grupului interguvernamental de experti privind schimbarile climatice (IPCC), al ONU, temperatura medie la suprafata solului ar trebui sa cresca de la 1,8°C la 4°C pana la sfarsitul acestui secol.
Cresterea temperaturii apelor oceanice este mai lenta dar impactul este mai mare, noteaza cercetatorii.

Sursa: L’internaute

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente