Incalzirea globala, cauzata de petele solare?

0
665
Incalzirea globala, cauzata de petele solare?
Incalzirea globala, cauzata de petele solare?

Activitatea solara intensa ar putea fi cea care cauzeaza incalzirea planetei. Dioxidul de carbon produs de omenire este considerat principalul factor responsabil. Conform unei noi teorii, nu acesta ar fi principala cauza.

Razele cosmice asociate cu fluctuatiile produse in campul electromagnetic al Soarelui ar putea fi cele responsabile de acest proces care ne ameninta din ce in ce mai tare. Informatiile sunt oferite de Pravda.

Noua teorie se numeste cosmoclimatologie si ii apartine lui Henrik Svensmark, cel care conduce un centru de specialitate din Danemarca. In 1904, Edward L. Maunder afirma ca petele solare respecta un ciclu de 11 ani. Acestea pot fi observate in timp real pe Spaceweather.

Conform calculelor efectuate, atunci cand au existat putine pete solare, temperatura a fost foarte scazuta. Un exemplu ar fi perioada cuprinsa intre anii 1645-1715, cea mai rece perioada din ultimii 1.000 de ani.

Timp de multi ani, climatologii au incercat sa stabileasca o corelatie intre variabilele climatice si numarul de pete solare. Svensmark a descoperit existenta unei legaturi intre fluxul de raze cosmice si nori. S-a observat ca temperatura creste atunci cand Soarele are o activitate intensa, ceea ce se poate observa prin intermediul unor aurore boreale mai mari, un camp magnetic mai puternic si existenta mai multor pete solare.

Concluzia studiilor efectuate este aceea ca, in ultimii 150 de ani, activitatea solara intensa a dus la cresterea temperaturii globale. Svensmark asteapta si rezultatele unor experimente desfasurate la CERN, Geneva, care ii vor oferi mai multe date in sprijinul teoriei sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.