Despre indulcitorii artificiali s-au scris nenumarate texte, au fost facute studii, insa nelamuriri inca exista. De aceea, vom aduce mai multe lamuriri cu ajutorul medicului specialist.
Multe persoane care nu sunt diabetice folosesc indulcitori artificiali in alimentatie, atat in curele de slabire, cat si pentru mentinerea greutatii. La ce riscuri pentru sanatate se expun aceste persoane? Medicul specialist in diabet si boli de nutritie sustine ca „eventualele riscuri la care se expun subiectii sanatosi sunt minime (cuantificate pentru fiecare dintre indulcitori prin studii clinice realizate pe animale cu ajutorul dozelor toxicologice de 50-100 de ori mai mari decat in consumul zilnic); pot aparea diverse forme de cancer in acele conditii care nu se regasesc in consumul real. Cel mai cunoscut este cancerul de vezica pentru aspartam. Acestea exista, nu sunt negate de producator, numai ca riscul este atat de mic incat poate fi neglijat. Dar precizez: pentru un consum rational!”, explica dr. Ciprian Constantin. Cat despre mitul conform caruia ficatul ar putea avea de suferit in urma consumului de indulcitori, asociat uneori si cu cel de zahar, si in acest caz medicul ne linisteste. „Exista, poate, o oarecare agresiune prin metabolizarea indulcitorilor artificiali, ca pentru orice aliment artificial, insa nu se poate spune ca «ficatul este dat peste cap». Practic se obtine o mai puternica indulcire a alimentului cu un aport mai mic de calorii.”
►Dulcele de top?!
Variante considerate mai indicate ar putea fi indulcitorul 100% natural stevia rebaudiana sau mierea. In magazinele noastre naturiste gasim dulcostevina in forma de praf sau lichida, usor de dozat, prin numararea picaturilor necesare pentru indulcire. Sunt suficiente 6 picaturi pentru un pahar de limonada de 200 ml si 8 picaturi pentru o cana cu ceai de 300 ml. Dar care este totusi modalitatea de indulcire ideala? Raspunsul este: „nu exista cea mai sanatoasa combinatie”.
Tot medicul subliniaza insa ca „produsele naturale, extractele, vor avea mereu intaietate in fata produselor artificiale ca: aspartam, sucraloza, neotamul, acesulfam de potasiu si zaharina. Pentru toate acestea sunt cunoscute si efectele secundare pe care le au: gust metalic (pentru aspartam), gust amarui cand este folosit la temperaturi inalte (zaharina) si eventuale asocieri cu efecte negative pentru sanatate, dar doar in doze foarte mari, in studii experimentale.”
►Pancreasul este pacalit!
Studii recente, dar controversate, atrag atentia ca prin consumul de indulcitori artificiali este redus numarul de calorii, dar aceasta reducere poate duce ulterior la cresterea apetitului pentru dulciuri! Cand receptorii de gust simt dulcele oferit de indulcitori, pancreasul ar secreta mai multa insulina decat e necesar. Exista ipoteza ca asa s-ar ajunge la niveluri ridicate de insulina si in cazuri grave (in urma unui consum exagerat) la dereglarea ireversibila a metabolismului, ce duce la diabet si cancer de pancreas (precizare: cauza diabetului zaharat si a cancerului este multifactoriala). Solutia salvatoare este sa consumi mancare naturala si neprocesata, care hraneste corpul.
PERIOADE LIMITATE SI TIPURI VARIATE
Consumul de indulcitori artificiali este recomandat mai ales cand se incearca limitarea aportului caloric din glucide: in dieta pacientului cu diabet zaharat, in cura de slabire, in mentinere, pe perioade limitate de timp si cat mai variat (in ce priveste tipul indulcitorului). Si chiar daca, sa spunem, o persoana urmeaza o dieta stricta timp de o luna si foloseste numai indulcitori, apoi revine brusc la consumul de zahar, „nu se intampla nimic!”, ne asigura dr. Ciprian Constantin. „Prin capitalul enzimatic pe care il avem, mai ales cand vorbim despre o persoana sanatoasa si nu de un pacient, ficatul isi face datoria ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic. Va creste insa aportul caloric”, adauga specialistul.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei