Investitie ENEL de 6,1 miliarde euro pentru energie regenerabila in America Latina sie Romania

Investitie ENEL de 6,1 miliarde euro pentru energie regenerabila in America Latina sie Romania

Enel Spa, cea mai mare companie de utilitati din Italia, isi va directiona investitiile spre America Latina si spre energia regenerabila, deoarece recesiunea a afectat cererea de electricitate pe cea mai mare piata a companiei, transmite Bloomberg. Enel intentioneaza sa ajunga la 500 MW de energie eoliana pana in 2016 in Romania, unde producatorii de energie eoliana primesc subventii prin schema de compensare prin certificate verzi, iar parcurile eoliene sunt favorizate de vanturile puternice.

“Cresterea trebuie sa vina din energie regenerabila si din America Latina, precum si din Europa de Est si Rusia”, a afirmat directorul financiar al companiei, Luigi Ferraris, intr-un interviu acordat la Londra.

Enel Green Power, divizia de energie regenerabila a grupului prezent pe piata romanesca din 2005, a investit anul trecut in Romania 330 de milioane de euro in parcuri eoliene, puterea instalata fiind de 269 MW.

Enel va investi in Romania deoarece piata energiei eoliene din Spania a ajuns aproape la maturitate, a explicat directorul financiar al grupului italian. Spania nu mai acorda anul acesta subventii pentru proiectele de energie regenerabila pentru a-si reduce deficitul.

“Divizia Enel Green Power va fi un pilon strategic al cresterii” grupului Enel, alaturi de divizia de distributie a energiei, a afirmat Luigi Ferraris. Acesta a explicat ca pana in 2016 Enel vrea sa majoreze productia de energie regenerabila cu inca 4,5 gigavati prin divizia Enel Green Power. Acesta va cheltui pe plan mondial 6,1 miliarde de euro din 2012 in 2016 pentru extinderea proiectelor de energie regenerabila.

TDeoarece am mentinut acelasi nivel al cheltuielilor de investitii, vom continua sa realocam fonduri de pe pietele mature catre cele emergente, cum ar fi America de Nord, America Latina si RomaniaT, a declarat Luigi Ferraris. Investitiile globale in America Latina vor ajunge la 5,4 miliarde de euro pana in 2016.

Enel cauta sa se extinda in afara principalelor sale piete, Italia si Spania, unde cererea urmeaza sa scada anul acesta deoarece criza din Europa a fortat guvernele sa reduca cheltuielile.

Saptamana trecuta agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a revizuit in scadere, de la stabila la negativa, perspectiva atribuita Enel (Italia) si Endesa (Spania) si a confirmat ratingurile grupurilor de utilitati la “A minus” pentru imprumuturile pe termen lung. Revizuirea in scadere, de la stabila la negativa, a perspectivei atribuita Enel si Endesa reflecta performantele sub asteptari in 2011 pe piata de generare a energiei din Italia si Spania si persistenta presiunilor negative in urma revizuirii tintelor de crestere de catre conducere pe perioada 2012-2016. In ambele state, cererea pentru electricitate ramane slaba, iar profitabilitatea este afectata.

Fitch estimeaza in prezent ca economia Italiei va inregistra anul acesta un declin de 1,7%. De asemenea persista un mediu operational dificil in Spania, a doua mare piata a Enel.

Confirmarea ratingurile grupurilor de utilitati la “A minus”, pentru imprumuturile pe termen lung, reflecta recunoasterea de catre Fitch a masurilor adoptate de conducere si raspunsul strategic la mediul economic dificil. Anuntata reducere a dividendelor cu 20% si declinul selectiv al bugetului de investitii sunt apreciate ca masuri de sprijin pentru prezervarea stabilitatii financiare a Enel.

Situatia financiara a Enel ramane puternica: diversitatea geografica si produsele variate comercializate s-au dovedit a fi o combinatie utila in timpul recentei crize economice, apreciaza Fitch.

Enel a achizitionat in 2009 Endesa, o companie spaniola de utilitati cu o prezenta importanta in America Latina, cea mai mare tranzactie incheiata in sectorul energetic in 2009. In urma achizitionarii Endesa, finalizata in iunie 2009, Enel si-a consolidat prezenta internationala, devenind a doua companie de utilitati listata la bursa europeana in functie de capacitatea instalata, cu 96.000 MW si prezenta in 24 de tari.

Enel este cea mai mare companie italiana in domeniul energiei electrice si cea de-a doua companie europeana de utilitati, in functie de capacitatea instalata. Este prezenta in 40 de tari din intreaga lume, avand o capacitate de productie de 97.000 MW, si vinde energie electrica si gaze naturale catre peste 61 milioane de clienti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *