Conservantul E 250 este cancerigen
Produsul analizat are putine calorii, insa acestea provin din grasimi aterogene, care pun in pericol sistemul cardiovascular si buna functionare a ficatului.
Jambon light Infantis este un produs fiert si afumat care are in compozitie pulpa de porc, sare, condimente, stabilizatori: polifosfati de sodiu (E 451), potentiator aroma: glutamat monosodic (E 621), conservanti: nitrit si nitrati de sodiu (E 250, E 251). Producatorul specifica pe eticheta ca jambonul are un continut redus de calorii si 2% grasime. Daca consumati 100 de grame de produs veti acumula 140 kcal (588 kj), 19,5 g proteine, 3 g glucide, 6 g lipide.
ANALIZA. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne spune ca produsul analizat are densitatea energetica mica spre medie, obtinut din pulpa de porc, sare, condimente si aditivi. Desi nu este specificat, sarea este al doilea ingredient, iar impreuna cu aditivii E 451, E 621, E 250, E 251 aduc un aport semnificativ de sodiu periculos pentru sanatate. Specialistii recomanda ca zilnic sa nu se depaseasca o cantitate de sare mai mare de 6 g. Desi cantitatea de grasime este mica (6 g la 100 grame produs), trebuie sa se tina seama de aportul de acizi grasi saturati aterogeni. De asemenea, in compozitia produsului intra si aditivi alimentari care pot periclita sanatatea. Conservantul
E 250, nitrit de sodiu, are un mare potential cancerigen, iar potentiatorul de gust E 621 produce modificari de ritm cardiac, greata, ameteli, senzatie de oboseala si de arsura in brat.
CONCLUZII. Produsul poate fi consumat cu moderatie de catre persoanele sanatoase, active in contextul unei diete echilibrate si diversificate, ne spune specialistul. Jambonul nu este recomandat persoanelor suferinde de maladii hepato-renale, cardio- si cerebrovasculare, hipertensivilor, celor cu dislipidemie si hipertrigliceridemie, de cancer, celor cu status proinflamator sistemic, de guta, celor cu densitate osoasa scazuta (osteoporoza).
Sursa: Jurnalul National