Japonia si-a propus reducerea emisiilor de CO2 cu 25% pana 2020, fata de 1990

Japonia va incerca sa-si reduca emisiile de gaze cu efect de sera (GES) cu 25% pana in 2020, raportat la nivelul emisiilor din 1990, noul obiectiv fiind de trei ori mai mare decat al guvernului anterior, a anuntat luni viitorul premier al Japoniei, Yukio Hatoyama, citat de AFP.efectul de sera

Fostul ministru conservator, Taro Aso, anuntase in iunie ca Japonia isi va reduce emisiile de CO2 cu 8% in intervalul mentionat.

„Ca obiectiv pe termen mediu, ne-am propus o reducere de 25% pana in 2020, fata de nivelurile din 1990, bazandu-ne pe cerintele stiintifice, in speranta ca incalzirea globala va fi in acest fel oprita”, a declarat Hatoyama, in cadrul unei reuniunii internationale despre schimbarile climatice, derulata la Tokyo.

Hatoyama va fi desemnat prim-ministru de catre Camera Deputatilor din Japonia pe 16 septembrie. „Aceasta este o promisiune politica asupra careia ne-am angajat in campania electorala. Trebuie s-o indeplinim, prin luarea tuturor masurilor necesare”, a afirmat el.

Japonia va sustine aceasta tinta de reducere a emisiilor cu 25% incepand cu urmatoarea reuniune organizata de Organizatia Natiunilor Unite (ONU), la NewYork, in 22 septembrie, eveniment ce va pregati summit-ul despre schimbarile climatice de la Copenhaga, din decembrie.

Summit-ul urmareste semnarea unui nou acord international care sa continue protocolul de la Kyoto privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, considerate a fi principalele responsabile pentru schimbarile climatice.

Hatoyama a atentionat, totodata, ca Japonia nu doreste sa avanseze singura in acest proiect. „Un acord entuziast cu participarea tuturor tarilor mari este o conditie necesara pentru indeplinirea promisiunii noastre in fata comunitatii internationale”, a subliniat viitorul premier nipon.

Japonia, a doua economie mondiala, este in acelasi timp al cincilea emitent de gaze cu efect de sera, dupa China, SUA, India si Rusia. Hatoyama a mai spus ca va lansa o initiativa pentru a ajuta tarile in curs de dezvoltare sa-si reduca emisiile de GES, imediat dupa formarea guvernului.

„Credem ca tarile in curs de dezvoltare trebuie sa faca si ele un efort ca sa-si diminueze emisiile de gaze cu efect de sera, deoarece schimbarile climatice reprezinta o problema mondiala. Tarile dezvoltate trebuie sa furnizeze sprijin financiar si tehnic statelor in curs de dezvoltare care incearca sa-si micsoreze emisiile”, a explicat Hatoyama.

Problema ajutorului financiar acordat de tarile bogate celor sarace pentru a-si reduce emisiile este unul dintre impedimentele majore in negocierile ce au loc in vederea summit-ului de la Copenhaga.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *