Lectia de antroprenoriat eco din Secuime: cum vinde o producatoare din Gheorgheni plante medicinale si zacusca la Cluj

Lectia de antroprenoriat eco din Secuime: cum vinde o producatoare din Gheorgheni plante medicinale si zacusca la Cluj
Lectia de antroprenoriat eco din Secuime: cum vinde o producatoare din Gheorgheni plante medicinale si zacusca la Cluj

Un stand cu plante medicinale bune in tratarea unor afectiuni diverse face furori la micul targ care se desfasoara in 5 si 6 decembrie in curtea Muzeului Etnografic al Transilvaniei, de Mos Nicolae. Producatoarea de dincolo de stand a venit tocmai din Secuime, din Gheorgheni, iar afacerea sa este un adevarat model: a invatat mestesugul plantelor medicinale de la un profesor de la Cluj, a reunit intr-o asociatie mai multi agrucultori si vinde la oras produse traditionale din strabuni.

La standul Melindei Orban se gasesc pungute cu plante frumos asortate:frunze de afin, de afin rosu, de salvie si ceaiuri asortate, sticle in culori vii cu siropuri de fructe, atat cu zahar, cat si neindulcite, pentru diabetici. Se mai gasesc aici borcane cu ciuperci marinate si zacusca.

Femeia cu ochi senini, albastri, e mandra de produsele ei.

“Am adus niste ceaiuri care ajuta in diverse afectiuni: am si ceai pentru raceala, si pentru diabet, afine uscate, ciuperci, zacusca si siropuri”, isi descrie Melinda “taraba”.

Afinele rosii sunt pentru diabet, de pilda. Frunzele verzulii de pedicuta sunt pentru reumatism.

“Pentru ca sa pot sa vand ceaiuri am urmat un curs. A facut un amestec despre care am primit instructiuni exacte de la un profesor specializat in asa ceva. E chiar de la Cluj, a predat biologia si se ocupa de plante medicale de 25 de ani. Macalik Erno se numeste, acum preda la Miercurea Ciuc. Am mers la cursurile lui 10-12. Am invatat notiuni de baza despre cele mai importante ceaiuri, cum se culeg plantele, cum se usca si cum se fac ceaiurile”, a marturisit ea.

Siropurile de la taraba sunt preparate si cu zahar si, fara, pentru cei care trebuie sa evite acest aliment. Toate plantele, fructele si legumele, mai putin catina, sunt culese din zona.

“Am ciuperci marinate, zacusca, gemuri, afine, compoturi fara zahar, pentru diabetici”.

“Vom avea in curand o bucatarie in care vom avea toate instrumentele pentru a pregati preparate dupa retete de la batrani. Cu retetele traditionale pe care le folosim atunci cand le facem pentru familie, asa le pregatim si pe cele pe care le vindem.

Afacerea a inceput in urma cu trei ani.

“Am facut o asociatie cu alte familii care se ocupa mai ales de cultivarea de legume si culesul fructelor. Am zis ca de ce sa le vanda pe bani putini in Italia, cand le putem prepara noi acasa si sa le vindem la noi in tara. Sa nu lasam materia prima sa fie dusa in Italia sau oriunde altundeva”, a dezvaluit femeia.

In afara vanzarii de produse traditionale, familia Melindei Orban se ocupa de peste 25 de ani cu tamplaria.

“Aici, la Cluj, am fost de multe ori. Ceaiurile sunt cele mai cautate. Multi cunosc plantele si nici nu mai intreaba la ce sunt bune, ca s-au documentat si stiu despre ce e vorba”, a mai spus ea.

Despre Cluj spune doar ca e aglomerat si le-a adus noroc la vanzare.

“Cred ca toata lumea incearca sa se intoarca spre natura, lumea vrea si altceva decat ceaiuri in plic si din chimicale. Am inceput cu un experiment: am facut un ceai asortat si l-am dus la piata si am avut succes. Asocierea e un lucru bun care trebuie incercat si la noi. Am facut si niste proiecte prin care am cumparat nsite masini de scos samburii si o oala mare, de 100 de litri in care sa fierbem fructele”, a dezvaluit producatoarea.

Produsele familiei sale au cautare la targuri din toata tara, in functie de vreme si organizatori, de la Zilele Maghiare din Cluj la evenimente din Brasov si se fac si multe comenzi prin posta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *