Legatura dintre incalzirea globala si catastrofele vulcanice

0
373
Legătura dintre încălzirea globală şi catastrofele vulcanice
Legatura dintre incalzirea globala si catastrofele vulcanice

Este cunoscut faptul ca activitatea vulcanica are potentialul de a cauza variatii ale climei, pe termen scurt. Acum, o echipa de stiinta de la GEOMAR Helmholtz Centre for Ocean Research Kiel din Germania si de la Universitatea Harvard au descoperit ca procesul functioneaza si invers. Mai exact, ei sustin ca activitatea vulcanica poate fi influentata de clima.

Specialistii au gasit o multitudine de dovezi in urma analizarii eruptiilor vulcanice care au avut loc in ultimul milion de ani in jurul Oceanului Pacific. Cea mai mare parte dintre dovezi au venit de la Collaborative Research Centre „Fluids and Volatiles in Subduction Zones (SFB 574). De-a lungul a 10 ani de cercetare, proiectul a vizat explorarea vulcanilor din America Centrala.

„Pe langa alte dovezi, avem probe de cenusa prelevate de pe fundul marii si am refacut istoria eruptiilor vulcanice din ultimii 460.000 ani”, a declarat prof. Steffen Kutterolf, de la GEOMAR.

Dupa ce au comparat aceste patternuri cu istoria climatului, specialistii si-au dat seama ca exista o legatura mult mai stransa intre activitatea vulcanica si cluma. Perioadele in care au existat activitati vulcanice au aparut in perioade in care temperatura era in crestere, fiind asociate cu topirea rapida a ghetii.

Pentru a observa mai bine aceasta constatare, expertii au extins cercetarea in intreaga zona a Pacificului. Aceste conuri au oferit date de acum mai bine de un milion de ani. „De fapt, in aceste conuri am gasit aceleasi patternuri ca in cele din America Centrala”, a explicat dr. Marion Jegen de la GEOMAR. Detalii pe descopera.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.