Legea energiei „verzi”, in faza de pre-notificare la Comisia Europeana

0
362
Strategia de mediu a Moldovei. Cine o va pune în practic??
Niţă: Strategia energetică României va fi direcţionată spre piata, nu spre producţie
Legea energiei „verzi”, in faza de pre-notificare la Comisia Europeana

Legea 134/2012 privind stimularea investitiilor in energia regenerabila a modificat schema suport de cote obligatorii de certificate verzi si vechiul act normativ care reglementa domeniul. Surse autorizate ne-au spus ca legea se afla acum in faza de pre-notificare la Comisia Europea-na (CE).

In mod normal, tara noastra trebuia sa ceara acordul Comisiei inainte de aprobarea Legii in Parlament. Aspectele care trebuie agreate cu oficialii europeni vizeaza notificarea la CE a cinci noi prevederi: notificarea la CE a proiectelor de parcuri eolinene mai mari de 125 MW instalati, majorarea certificatelor verzi acordate pentru biomasa, eliminarea din schema suport a proiectelor care primesc granturi, crearea unui fond de garantare pentru tranzactiile cu certificate verzi, acordarea perioadei de gratie de un an pentru modificarea numarului de certificate acordate tehnologiilor supracompensate.
In aceea ce priveste acest ultim punct, parlamentarii au decis ca reducerea numarului de certificate sa se aplice din 2014 pentru parcurile fotovoltaice si din 2015 pentru restul tehnologiilor.

Potrivit surselor noastre, cele cinci prevederi nu sunt aplicate, desi legea este in vigoare, pana la avizarea lor de catre CE. Sursele noastre mai spun ca autoritatile sunt increzatoare ca au suficiente argumente pentru a convinge CE sa-si dea avizul pe aceste prevederi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.