Lupta cu incalzirea globala incepe din Dabulenii lui Geoana

Guvernul vrea sa inceapa o “lupta agresiva” impotriva desertificarii, pe motiv ca zece judete risca sa aiba sol arid in urmatorii 20 de ani. Prima zona pe lista Guvernului include si localitatea Dabuleni, fieful lui Mircea Geoana.
incalzirea globala
Pepenilor din Dabuleni le priesc verile calduroase, dar nu si desertul care se anunta
Zece judete din Romania vor avea soluri aride in urmatorii 20 de ani din cauza incalzirii globale, iar productia cerealiera va scadea cu 40 de procente fata de cea actuala, potrivit unui studiu realizat de specialistii de la 13 institute europene de pedologie si meteorologie, printre care si din Romania. “Lucrarea arata ca partea sudica a continentului va suferi din cauza incalzirii globale, iar solurile din aceste zone risca sa devina aride. In tara noastra, cele mai afectate regiuni vor fi Banatul, Oltenia, estul Munteniei si Dobrgea cu prelungire pe sudul Moldovei”, ne-a explicat ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi.

Potrivit studiului, judetele Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Gorj, Constanta, Tulcea, Timis, Caras-Severin si Giurgiu vor fi cele afectate de incalzirea globala.

Primul judet in care Guvernul vrea sa ia masuri pentru combaterea desertificarii este Doljul, pentru care vor fi alocati o parte din banii obtinuti de Guvern prin intermediul taxei de mediu, sustine ministrul Mediului. “Fenomenul desertificarii este ingrijorator in Dolj. Am stopat programul Casa Verde vizand amplasarea de panouri solare, iar o parte din banii destinati acelui program se vor duce in Dolj pentru combaterea desertificarii”, a declarat ministrul.

In plus, presedintele Senatului, Mircea Geoana, care este si senator de Dabuleni, a declarat ca “Guvernul va incepe o campanie agresiva pentru combaterea desertificarii. Anul acesta va fi reabilitata amenajarea sistemului de irigatii Sadova-Corabia, care trece si prin zona faimoasa a Dabulenilor. Peste 7.000 de hectare vor fi irigate in acest an”, a declarat sambata Mircea Geoana la investirea in functie a noului prefect de Dolj.

Sistemul de irigatii de la Sadova-Corabia este deja in curs de reabilitare printr-un proiect derulat de Unitatea de Management al Proiectului din cadrul Ministerului Agriculturii in colaborare cu Banca Mondiala. In cadrul proiectului este prevazut ca reabilitarea statiilor si a retelei de canale din zona Sadova- Corabia are ca termen de finalizare anul 2010.

Proiectul are in vedere si reabilitarea sistemului de irigatii Terasa Nicoresti-Tecuci, judetul Galati.

Sursa: Cotidianul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,205FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente