Macovei: Proiectul Rosia Montana trebuie suspendat

Macovei: Proiectul Rosia Montana trebuie suspendat

Europarlamentarul PDL Monica Macovei cere organizarea unei dezbateri publice ample pe marginea proiectului exploatarii miniere de la Rosia Montana, proiect a carui derulare ar trebui suspendata pana la finalizarea dezbaterii.

Monica Macovei cere o dezbatere publica serioasa pe proiectul Rosia Montana / FOTO: Grup RC
„Devine tot mai imperios necesara o dezbatere publica serioasa despre proiectul Rosia Montana”, scrie vicepresedintele PDL Monica Macovei pe blogul sau. Ea crede ca dezbaterea ar trebui sa aiba ca teme principale patru chestiuni: oportunitatea folosirii cianurilor, in conditiile in care guvernul canadian cheltuie 1,2 miliarde de dolari canadieni anual pentru a preveni un dezastru ecologic la Yellowknife, analiza documentelor afacerii Rosia Montana, inclusiv a celor secrete, o analiza a costurilor si beneficiilor presupuse de proiect si impactul asupra patrimoniului national.

„Consider ca orice procedura in care este angajata Rosia Montana Gold Corporation trebuie sa se opreasca pana la finalizarea acestor dezbateri”, adauga Macovei in postarea de pe blog.

Presedintele Traian Basescu a declarat joi, la Sulina, ca este un sustinator al proiectului Rosia Montana, dar considera ca trebuie renegocitate conditiile de partajare a beneficiilor de pe urma exploatarii, iar masurile de protejare a mediului trebuie sa fie la standard european.

Cred ca proiectul Rosia Montana trebuie facut. Romania are nevoie de el, cu conditia sa fie renegociate conditiile de partajare a beneficiilor din operarea zacamintelor de aur si argint”, a spus presedintele, completand ca o alta conditia este crearea „unor masuri de mediu la standard european”.

Seful statului a explicat ca in ultimii cinci ani pretul aurului a crescut de la 600 de dolari uncia la 1700 de dolari, cu perspectiva ca pana la finalul anului 2011 sa depaseasca 2200-2500 de dolari. „Oameni buni, ce tara sta cu o asemenea avere in pamant fara sa gaseasca solutii sa o puna in valoare? Pentru ca resursa asta nu e nici a ONG-urilor, nici a Ungariei, care nu stiu ce avize ar trebui sa dea Romaniei…”, a spus Basescu.

In ceea ce priveste criticile privind distrugerea mediului, sefului statului i-a invitat pe oponentii proiectului sa mearga la Rosia Montana, mentionand ca el a fost de trei ori, pe vremea cand era primar al municipiului Bucuresti.

„Un asemenea proiect nu poate fi inceput fara un aviz al Comisiei Europene. Problema e ca Guvernul sa aiba curajul sa spuna romanilor in primul rand ca acest proiect trebuie inceput si dus la bun sfarsit”, a mai spus Traian Basescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *