MADR a mers in Portugalia pentru a vizita primul proiect pe irigatii cu fonduri UE

0
380
Iriga?ii ?i ecologie: Facilit??i mici fa?? de nevoi
Fermierii care dețin terenuri în apropierea canalelor de irigații vor plăti o taxă
MADR a mers in Portugalia pentru a vizita primul proiect pe irigatii cu fonduri UE

In perioada 23-25 octombrie 2012 o delegatie a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale condusa de secretarul de stat Daniel Botanoiu a participat la o vizita oficiala de lucru in Portugalia organizata in urma discutiilor purtate cu Ministrul Agriculturii, Marii, Mediului si Planificarii Teritoriale din aceasta tara. Scopul vizitei a fost acela de a dezbate mai multe teme de interes comun privind implementarea unui program special de refacere a infrastructurii de irigatii cu finantare din fonduri comunitare.

Programul vizitei a cuprins o intalnire bilaterala cu delegatia Ministerului Agriculturii portughez, condusa de dl. Secretar de Stat José Diogo Albuquerque, prezentarea proiectului multifunctional Alqueva si o vizita in teren.

„Portugalia este primul stat european care a reusit sa atraga fonduri europene pentru construirea unui sistem de irigatii eficient si cu un consum redus de energie electrica. Portugalia utilizeaza tehnologie pentru irigatii performanta si mai ales productiva. Practic, la fiecare euro investit in sistemul de irigatii portughez returnarile sectorului sunt de 4 euro pe unitatea investita. Acest fapt scoate in evidenta eficacitatea sectorului. Tinta noasta este aceea de a construi un sistem de irigatii la fel de performant precum cel portughez, iar investitia sa fie facuta din fonduri comunitare. Acesta a fost si scopul vizitei noastre. Ne-am intors in tara cu o realizare importanta – am decis impreuna cu omologii nostri portughezi ca Romania si Portugalia sa aiba o strategie comuna in ceea ce priveste absorbtia fondurilor comunitare in vederea dezvoltarii sistemelor de irigatii”, a declarat Daniel Botanoiu, la intoarcerea din Portugalia.

Totodata, cei doi oficiali au mai discutat aspecte privind viitoarea Politica Agricola Comuna (PAC) si necesitatea unei mai mari convergente externe a platilor directe. Partea portugheza si-a exprimat preocuparea privind mentinerea cotelor de lapte dupa 2014, avand in vedere propunerea de eliminare a acestora in noua PAC. La randul sau, secretarul de stat Daniel Botanoiu a subliniat rolul formelor asociative la dezvoltarea sectorului laptelui, dar si importanta acestora in toate ramurile agriculturii.

Proiectul Multifunctional Alqueva este localizat in sudul Portugaliei, in provincia Alentejo. Aceasta regiune s-a confruntat cu deficit de apa ceea ce a impiedicat dezvoltarea si nu a permis modernizarea agriculturii. Proiectul are impact asupra unei suprafete de aprox. 10.000 km2, din 20 de judete, ceea ce il transforma intr-un instrument structural si un motor pentru o serie de activitati diverse, sustinute intr-un proces de dezvoltare integrata. Pe baza acestui concept, au fost create conditiile pentru imbunatatirea situatiei din regiune. Succesul proiectului se datoreaza in egala masura eforturilor conjugate ale Ministerului Agriculturii si institutiilor subordonate, dar si agricultorilor din zona.

Rezervorul Alqueva are o capacitate de 4.150 hm3 si acopera 250 km2 (cel mai mare lac artificial din Europa).

Obiectivele proiectului Alqueva sunt:

– asigurarea unei rezerve strategice de apa;

– garantarea furnizarii apei potabile si industriale in zona (peste 200.000 locuitori);

– agricultura durabila: garantarea furnizarii apei pentru agricultorii din zona pentru o perioada de 3 ani, in conditiile unei secete hidrologice de 3 ani succesivi (aceasta autonomie poate ajunge si la 4 ani datorita cresterii eficientei in folosirea apei de catre fermieri si orientarii catre culturi care necesita o cantitate mai mica de apa);

– energie regenerabila: furnizata de hidrocentrale, centrale solare si eoliene;

– reconversia de mediu: noi oportunitati de afaceri;

turism durabil: facilitati turistice din zona rezervorului Alqueva (lac de 250 km2 cu 1.160 km de tarm);
– dezvoltare economica si sociala: crearea de noi firme si mentinerea populatiei in zona.

Infrastructura aferenta proiectului este in proprietatea statului, iar Intreprinderea pentru Dezvoltare si Infrastructura din Alqueva (EDIA) este responsabila cu lucrarile de constructie si administrarea proiectului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.