Mediul si economia Romaniei

Mediul si economia Romaniei

Sindicatele din minerit si energie au inceput din aceasta saptamana negocierile pentru contractul colectiv de munca. Sindicatele din cele patru companii ce au fuzionat in CE Oltenia au trimis propunerile comune ce vizeaza pe langa o majorare salariala de peste 10 procente si mai multe prime si facilitati. Salariatii ar putea primi mai multe ajutoare in cazul unui deces in familie, dar si sprijin la casatorie si nastere, dupa cum aflam din informatiile scapate in presa locala. De asemenea, s-ar putea acorda un ajutor de pensionare de 6 salarii medii brute. Intr-o emisiune televizata, Viorel Temelescu- vicepresedinte FNME- spunea ca va trece probabil vreun an pana toti salariatii vor avea aceleasi drepturi. Si cred ca are dreptate, bunaoara cei de la sindicatul din Craiova vor aceleasi zile de concediu ca si cei de la Turceni si Rovinari, asigurarea transportului pe o distanta de 60 de km si un spor de confidentialitate de pana la 50 la suta, lucruri la care sunt indreptatiti dar costisitoare pe un orizont de timp scurt. Pe langa marirea salariala, sindicalistii vor si o asigurare de sanatate de 250 de euro pe an, plati compensatorii de 25 de salarii medii nete pe unitate in caz de disponibilizare, precum si rechemarea, pe o anumita perioada, a persoanelor aflate in concediu de asteptare.
Toate cele solicitate sunt intemeiate si ele au fost obtinute, pentru salariati, in multi ani de lupta sindicala. De fapt, asta este si logica sindicatelor, trebuie sa lupte pentru drepturile salariatilor si cei de la Gorj, ma refer aici la Condescu si compania, au reusit sa mentina corabia pe linia de plutire. Bineinteles, liderii din mineritul gorjean sunt controversati, au jucat cam mult pe mize politice dar scopul final, mineritul, nu a fost abandonat niciodata. Complexul Energetic Oltenia, idee impartasita de sindicate din prima clipa, este un pariu care poate salva pentru multi ani mineritul de pe la noi. Asta mai ales pentru cei care cantau prohodul mult prea devreme industriei miniere.
Altceva mi-a atras atentia si marturisesc ca m-a indemnat sa scriu aceste randuri. Sindicalistii din FNME au subscris unei idei alaturi de alte sindicate din Uniunea Europeana privind o amanare a pachetului de mediu care ne-ar bloca economic la Gorj din 2013-2014. M-as fi asteptat ca partidele politice de pe la noi sa faca galagie, sa arate ca in timp ce noi cheltuim sume din ce in ce mai mari pe protectia mediului, tarile din afara UE fac crestere economica pe poluare. Ca deja se pune problema daca e mai bine in interiorul UE sau in exteriorul ei, asta la nivel european, pentru ca la noi se mentine acelasi discurs imbecil si pagubos cu in Europa orice ar fi. Sindicatele deci, au subscris unei miscari publice de amanare a pachetului de mediu pe energie si minerit pentru cativa ani. Partide, oficialitati CEO, nu spun ca un minimum de 500 milioane de euro s-ar putea duce spre dezvoltare si nu spre conditiile de mediu, am avea o sansa sa iesim din marasmul in care tot cei mari ne-au bagat.
Prin urmare, e vital ca acum sa avem paine iar mai tarziu vom proteja si mediul. Oricum, efortul nostru va fi in zadar fara ca toate tarile sa se ralieze acestui demers de protectie a mediului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *