„Monstrul” din Pacific creste cu peturi

O insula artificiala, imensa, formata din pungi, cutii si sticle din plastic, purtata de curenti, intre Hawaii si California, otraveste apele, ucide mamiferele marine, pestii, albatrosii si broastele-testoase
insula gunoaielor
Pata de gunoi cantareste 3,5 milioane tone, contine 80% plastic. Suprafata sa este similara cu cea a Frantei.

Deseurile din plastic reprezinta cea mai periculoasa otrava pentru oceane. Impotriva peturilor, oceanul nu stie sa se apere si nici omul nu il ajuta. Desi poluarea apelor cu titei este frecventa si indelung mediatizata, nu reprezinta o primejdie atat de mare pentru ecosistemele marine in comparatie cu muntii de macrodeseuri care plutesc in larg.

Cel mai elocvent exemplu se afla in Oceanul Pacific, pe care pluteste in deriva, de cativa ani, o insula artificiala, formata din obiecte de plastic, ce se intinde pe o suprafata mai mare decat cea a Frantei. „Insula plutitoare de plastic” este purtata de curenti intre insulele Hawaii si coastele Californiei, iar acest lucru o face, uneori, „invizibila”. „Fauna marina a pus stapanire pe aceasta -insula-! Albatrosii se asaza pe gunoaie si inghit bucati de plastic pe care le confunda cu planctonul. Puii lor, la fel!

Broastele-testoase isi gasesc adapostul printre pungi si peturi si inghit, la randul lor, cu aceeasi pofta, farame de material plastic. Un studiu Greenpeace, publicat de curand, estimeaza ca 80% din broastele-testoase marine de pe glob au mancat plastic”, noteaza „Le Monde”.

Cifre alarmante

Francois Chartier, membru al Greenpeace Franta, citat de publicatia franceza „Rue 89”, sustine ca aceasta „insula” a inceput sa se formeze din cauza curentilor oceanici care au strans la un loc toate deseurile pe care le-au intalnit in cale, in special sticle si pungi plutitoare din material plastic.

Acest fenomen a inceput sa fie semnalat in anii `90, cand oceanograful american, Charles Moore, care studiaza poluarea marina cu macrodeseuri, a dat publicitatii cifre alarmante cu privire la densitatea pe metru patrat a deseurilor din materiale plastice.

„Trash Vortex Island”, denumirea data de americani insulei plutitoare din gunoaie, a ajuns deja la performanta, dupa cum sustin cercetatorii americani, de a „strange” sase kilograme de deseuri din plastic la un singur kilogram de plancton. Insula s-a format de-a lungul mai multor decenii, intr-un spatiu identificat intre Insulele Hawaii si coastele Californiei, si este inconjurata de curenti care o „plimba” si o „hranesc” in continuare cu deseuri din material plastic.

„Un nou continent”

In anul 2006, presa americana scria, neavand prea multe date legate de acest fenomen, despre descoperirea unui nou continent. Singurele dovezi despre aparitia „noului continent” erau furnizate, atunci, de Algalita Marine Research Foundation, ai carei membri afirmau, la vremea aceea, ca ar fi vazut cu propriii lor ochi insula, imensa, formata din gunoaie.

Tot in acel an, membri ai Greenpeace (Franta) au pornit in dezlegarea „misterului”, la bordul navei Esperanza, si au evaluat dimensiunile insulei la 600.000 kilometri patrati, o suprafata chiar mai mare decat cea a Frantei. In fotografiile facute, insula de plastic nu parea a fi o masa compacta, ci compusa din bucati de plastic minuscule, stranse, in zeci de ani, la un loc, de vartejuri si curenti marini.

Deseurile din plastic constituie pentru ocean un dusman care nu poate fi invins, deoarece apele nu se pot apara in fata substantelor toxice care intra in compozitia plasticului, iar oamenii nu reusesc sa invinga muntii de gunoaie din Pacific, deoarece, pana acum, niciun stat in apropierea caruia se „plimba” nestingherita insula de plastic nu si-a asumat vreo responsabilitate in acest sens. Iar, din punct de vedere financiar, curatarea zonei ar costa enorm.

Acuzele sunt, mai degraba, indreptate spre navele oceanice care lasa in urma lor dare de gunoaie si spre turistii care arunca peturi, saci ori cutii din plastic.

80%

– din broastele-testoase marine de pe glob au mancat plastic

Ambalaje confundate cu meduze

Broastele de mare, care si-au gasit adapost pe „insula” din Pacific, confunda sacii de plastic cu meduzele, iar albatrosii, dupa ce inghit bucatele de peturi, la scurt timp, sufera hemoragii interne si mor. Dovada o reprezinta multimea impresionanta a cadavrelor care plutesc deasupra mormanelor de gunoaie de pe insula.

Mamiferele inghit, la randul lor, ambalaje din plastic si mor sufocate. Pentru oameni, „Trash Vortex Island” constituie, deocamdata, un pericol major in cazul in care sunt consumate animale marine ce ingereaza plasticul, si odata cu el, compusii toxici ai acestuia.

Laura Bush, prima doamna a Americii, a spus ca este ingrijorata de soarta vietuitoarelor care se afla in preajma insulei si s-a declarat ingrozita la vederea muntilor de gunoaie care sunt luate de curenti de pe plajele Americii sau care „inoata” in Ocean.

A inceput sa se formeze acum o jumatate de secol si, la fiecare zece ani, suprafata insulei plutitoare din plastic se mareste de zece ori. Diametrul depaseste 2.500 de kilometri, iar stratul de gunoaie ajunge la 30 de metri.

Pot fi gasite aici si periute de dinti, cutii, deseuri sau chiar navoade pescaresti.

Cercetatorii olandezi au numarat in jur de 110 bucati de resturi de gunoi pentru fiecare kilometru patrat si 600.000 de tone de gunoi doar in Marea Nordului! Chiar daca aceste deseuri se scufunda, ele raman nocive pentru vietuitoarele din adancime. Plasticului confectionat pe baza de petrol ii trebuie zeci de ani pentru a incepe sa se degradeze.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *