Morcovul de-al doilea patrar

Revolutia produselor organice capata proportii… astronomice. Pentru ca cea mai noua gaselnita in materie de nutritie sunt alimentele ecologice din ingrediente culese in functie de fazele Lunii.al doilea patrar

Se numeste „dieta biodinamica” si este o reactualizare a unor idei promovate in anii ’20 de un filosof austriac. Ce-are filosofia cu farfuria? Intrebare legitima la care cei care reactualizeaza acest stil de viata se straduiesc sa dea un raspuns cat mai convingator, invocand „abordarea holistica asupra vietii” drept principiul de baza.

Produsele biodinamice sunt produse organice cultivate, recoltate si, uneori, consumate in functie de fazele Lunii. Cei devotati acestui stil de viata spun ca cele mai bune zile pentru a recolta, planta sau insamanta sunt cele in care Luna este in crestere sau in descrestere. Cand Luna este in crestere, planta este „in culmea vitalitatii” si, in termenii teoriei biodinamice, este gata sa fie culeasa. Urmatoarele doua saptamani ale ciclului Lunii sunt ideale pentru recoltarea radacinoaselor. Iar daca lucrurile par simple, ele pot deveni mult mai complicate atunci cand in ecuatie intra si relatia dintre Luna si planete sau semne zodiacale.

Cei care nu sunt pregatiti sa se lase convinsi de principiile teoretice vor renunta la scepticism o data ce vor gusta produsele cultivate dupa „legile” biodinamice, asigura Sebastian Parsons, presedintele Asociatiei pentru Agricultura Biodinamica din Marea Britanie. Sunt mai gustoase si in deplina armonie cu natura. Pentru ca, spune Parsons in The Telegraph, agricultorii care tin cont, in planificarea lucrarilor, de ritmurile cosmice si privesc solul ca un organism viu isi obtin produsele lucrand in armonie cu natura, nu impotriva ei. „Obtinem rezultate maxime cu investitii minime, iar aceasta strategie poate salva lumea”, spune el.

Popularizarea de care are parte, cel putin in Regatul Unit, ar putea lansa produsele biodinamice pe lista de achizitii obligatorii a celor care vor sa traiasca sanatos. Aproape ca au detronat produsele organice („doar” organice), destul de piperate la pret si, in consecinta, greu incercate din pricina crizei.

Ce avantaje le aduc consumatorilor, de pilda, un cartof biodinamic, un morcov? „Nu doar ca au un gust mai bun, dar nu streseaza aparatul digestiv. Iar o digestie optima te face mai sanatos, mai in forma”, spune presedintele Asociatiei pentru Agricultura Biodinamica din Marea Britanie. Cat despre diferenta dintre organic si biodinamic, ea a fost sintetizata, surprinzator, de un pilot de Formula 1, Jody Scheckter, 100% dedicat acestui stil de viata: „Agricultura organica te invata ce sa nu faci. Cea biodinamica te invata ce sa faci”.

Ce efecte reale poate avea o astfel de dieta asupra sanatatii, in conditiile in care cercetari recente incearca sa zguduie din temelii teoria privind beneficiile alimentelor organice? „Nu e vorba atat despre ce beneficii isi ofera, cat despre relele de care te scutesti optand pentru astfel de produse. Produsele biodinamice ar putea fi foarte utile in scaderea aportului zilnic de toxine cu care suntem bombardati zi de zi. Dar cea mai importanta calitate a acestui tip de agricultura este ca nu distruge natura”, este parerea expertului nutritionist Ian Marber.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *