CE BEM, CE MANCAM – Aroma de pui este doar o iluzie
Fara legumele deshidratate si aditivii alimentari, produsul nu ar fi decat un sortiment de sare frumos ambalata.
Adaos mancaruri cu legume si gust de pui Adazia este un produs care are in compozitie o mare cantitate de sare. De pe lista de ingrediente citim: „sare iodata (¡ +) max. 70%, legume deshidratate 8% (morcov, pastarnac, ceapa, patrunjel frunze, telina frunze, praz, rosii, ardei rosu, ardei verde – in proportii variabile), zahar, dextroza, potentiatori de aroma (mono-sodiu glutamat E 621, guanilat de sodiu E 627 si inozinat de sodiu E 631), curcumina E 100, aroma de pui, ulei vegetal, vitamina B2 (riboflavina E 101)”. Daca veti consuma 100 de grame din acest produs veti asimila proteine 3,4 g, glucide 14,4 g, lipide 0,3 g si o valoare energetica de 73,41 kcal.
ANALIZA. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi descrie produsul analizat: „Adaos pentru mancaruri cu un continut foarte ridicat de sare si inca trei surse de sodiu, aditivi alimentari, dintre care se remarca potentiatorii de aroma E 621, E 627 si E 631, si o cantitate mica de legume deshidratate”.
O mare problema a acestui praf o reprezinta surse majore de sare si sodiu ascunse care contribuie la depasirea sistematica a celor 6 g de sare de bucatarie admise a fi consumate zilnic. Aditivii alimentari, potentiatori de gust si aroma, pot fi neurotoxici mai ales la persoanele sensibile (E 621), iar E 627 si E 631 pot provoca atacuri de guta suferinzilor de hiperuricemie. Monoglutamatul de sodiu, E 621, poate produce sindromul bucatariei chinezesti, ale carui simptome sunt dureri de cap, slabiciune, greata, senzatii de arsura in antebrat si ceafa, astm, modificari de ritm cardiac, respiratie dificila.
CONCLUZII. Produsul va fi adaugat cu zgarcenie numai in preparatele in care nu putem evita folosirea unor astfel de adaosuri, tinand cont ca surplusul de sare si potentiatori de gust nu sunt indicati suferinzilor de boli renale, hipertensiune arteriala, cardiovascularilor, celor cu afectiuni hepatice, neuropsihiatrice, celor cu celulita, celor care retin apa in tesuturi (edeme), suferinzilor de boli dermatologice, de afectiuni pulmonare, celor cu densitate osoasa scazuta (osteoporoza). Cei cu rezistenta la insulina si diabeticii vor tine cont de aportul de zahar adus de adaos, atrage atentia specialistul nostru.
Sursa: Jurnalul National