Compania Nationala Nabucco din Bulgaria a anuntat ieri ca sectorul bulgar al conductei de transport gaze, in lungime de 422 km, al conductei Nabucco a intrat oficial in faza de aprobare a Evaluarii Impactului asupra Mediului (Environmental Impact Assessment – EIA), documentatia privind procedura EIA fiind depusa la Ministerul Mediului din Bulgaria la 31 octombrie 2012.
Anterior, Nabucco a anuntat finalizarea procesului de obtinere a autorizatiilor EIA pentru sectorul ungar, ultimele patru autorizatii fiind obtinute in luna iunie.
„Nabucco este foarte avansat in Bulgaria si felicitam echipa locala pentru acest nou pas in dezvoltarea proiectului. Nabucco se angajeaza sa respecte cele mai bune practici in conformitate cu reglementarile nationale si internationale, sa colaboreze cu toate partile implicate pentru a se asigura ca reprezinta o solutie castigatoare pentru ambele parti in tarile de tranzit”, a declarat ieri, intr-un comunicat, Reinhard Mitschek, Directorul Executiv al Nabucco Gas Pipeline GmbH.
Depunerea documentatiei EIA reprezinta inceputul procesului legal privind Evaluarea Impactului asupra Mediului in Bulgaria. In urma unei analize a autoritatii competente, Nabucco (reprezentat in Bulgaria de compania sa nationala) va integra evaluarile rezultate in urma consultarilor. Urmatorul pas va fi organizarea de consultari publice de-a lungul traseului, dupa care cererea va fi retrimisa autoritatilor pentru decizia finala.
Conexiunea de gaze naturale din Regiunea Caspica si Orientul Mijlociu catre peste 500 de milioane de potentiali clienti din Europa, Nabucco, este proiectul de referinta din Coridorul Sudic.
„Consortiul Nabucco continua sa colaboreze indeaproape cu consortiul Shah Deniz II si Conducta de Gaze Trans-Anatoliana (Trans-Anatolian Gas Pipeline – TANAP) si isi mentine convingerea ca ofera cea mai buna solutie de a atrage noi surse de aprovizionare si de a le transporta catre marile piete europene de consum”, se arata in cmunicat.
Nabucco Vest, conceptul revizuit al Nabucco, vizeaza transportul gazelor naturale din regiunea caspica, incepand de la granita dintre Bulgaria si Turcia pana la Baumgarten (Austria). Noua varianta de conducta are o lungime de 1.300 kilometri, fata de 3.900 kilometri in proiectul initial. Conducta va trece prin Bulgaria, pe o lungime de 412 km, Romania – 469 km, Ungaria – 384 km si Austria – 47 km.
Zacamintele de gaze de la Shah Deniz II au fost descoperite in 1999 si se afla in zona de apa adanca a Marii Caspice, la 70 kilometri de capitala Azerbaidjanului, Baku. Rezervele totale de gaze ale zacamintelor Shah Deniz sunt estimate la 1,2 trilioane de metri cubi de gaze.
Consortiul care opereaza zacamantul va selecta in 2013 rutele pentru transportul gazelor. Exporturile de gaze din zacamintele de gaze Shah Deniz II sunt estimate sa inceapa in 2017, la o productie prognozata la 16 miliarde metri cubi de gaz anual, mai mare decat necesarul de consum al Romaniei, de aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaz pe an.