Noul Presedinte al Eco-Rom Ambalaje propune cresteri semnificative pentru reciclarea deseurilor de ambalaje

0
489
Eco-Rom Ambalaje: Cantităţile de deşeuri reciclate de la populaţie au crescut anul trecut cu 55%
Eco-Rom Ambalaje: Cantităţile de deşeuri reciclate de la populaţie au crescut anul trecut cu 55%
Noul Presedinte al Eco-Rom Ambalaje propune cresteri semnificative pentru reciclarea deseurilor de ambalaje
Noul Presedinte al Eco-Rom Ambalaje propune cresteri semnificative pentru reciclarea deseurilor de ambalaje

Constantin Bratu, membru al Consiliului de Administratie al companiei Eco-Rom Ambalaje, a fost ales la inceputul lunii mai Presedintele acesteia. Eco-Rom Ambalaje este cea mai importanta organizatie de preluare a obligatiei de reciclare si valorificare a deseurilor de ambalaje de la agentii economici. Anterior lui Constantin Bratu, presedintia Eco-Rom Ambalaje a fost detinuta timp de 10 ani de catre Mugurel Radulescu, din pozitia de Public Affairs and Communication Manager pentru Romania si Moldova al companiei Coca Cola HBC Romania.

„Eco-Rom Ambalaje este pionierul indeplinirii obligatiilor de reciclare a deseurilor de ambalaje si a dezvoltat un model operational inovativ in Romania. Ii multumesc lui Mugurel Radulescu pentru profesionalismul in conducerea organizatiei si parcurgerea cu succes sub mandatul sau a perioadei de tranzitie acordata tarii noastre pentru a atinge nivelul de reciclare european”, a declarat Constantin Bratu.

In prezent, Romania si-a indeplinit obligatia maxima de reciclare a 55% din deseurile de ambalaje puse pe piata, printr-un aport semnificativ al producatorilor si importatorilor de bunuri ambalate. „Desemnarea mea in functia de Presedinte al Eco-Rom Ambalaje ma onoreaza si responsabilizeaza in acelasi timp in continuarea strategiei organizatiei si indeplinirea misiunii acesteia. Obiectivul Eco-Rom Ambalaje pentru anul 2014 este cresterea cu patru procente a ponderii cantitatii de deseuri de ambalaje colectate separat de la populatie, din totalitatea deseurilor reciclate. Cresterea de la 11% pana la 15% este un obiectiv indraznet, deoarece reprezinta dublarea cresterii medii anuale de doar doua procente”, a declarat Constantin Bratu.

Organizatia sustine anual – prin investitii, campanii de comunicare si demersuri continue de eficientizare a parteneriatelor cu actorii responsabili – cresterea performantei sistemului de colectare separata a deseurilor de ambalaje generate de populatie si influentarea semnificativa a procesului de management al deseurilor, avand in vedere nivelul scazut la care se afla Romania in reciclarea deseului menajer.

„Conform ultimelor statistici, Romania recicleaza jumatate din deseurile de ambalaje generate. In acelasi timp 9 din 10 gospodarii stiu ce inseamna colectarea separata, dar procentul celor care au acces la sistem si separa deseurile este mult mai redus: in jur de 60%*. Acum, mai mult ca oricand, contributia industriei in serviciul de separare a deseurilor pentru populatie trebuie sustinuta de toti actorii implicati – autoritati centrale si locale, operatori de salubritate, organizatii de profil. Organizatia noastra, alaturi de Constantin Bratu, va continua demersurile de a realiza un sistem de colectare separata eficient si un serviciu de calitate pentru romani”, a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje

In actualul context, provocarile industriei sunt foarte mari: obligatiile de reciclare globale vor creste pana la 75% incepand cu 2016, conform actualelor dezbateri la nivel european. Astfel, rolul producatorilor in asumarea obligatiilor privind ambalajele puse pe piata si reciclarea acestora trebuie sa creasca.

Eco-Rom Ambalaje indeplineste 72% din obligatia nationala de reciclare pentru deseurile de ambalaje (conform ANPM 2011). Cifra de afaceri a organizatiei pentru anul 2013 a fost de44.175.835 lei, dintre care 80% este directionata catre buna functionare a sistemului de colectare separata: asigurarea serviciilor de colectare, sortare si transport a deseurilor catre fabricile de reciclare, investitii in infrastructura de colectare separata pentru populatie si in campanii de informare si educare a populatiei despre importanta colectarii separate a deseurilor de ambalaje.
*conform studiului IMAS realizat in perioada 16-25 septembrie 2013, la cererea Eco-Rom Ambalaje.

Despre Constantin Bratu

Din 2005, Constantin Bratu este Directorul General al Asociatiei Berarii Romaniei. Totodata, acesta face parte din Consiliul Director al Federatiei Romalimenta, Consiliul Roman pentru Publicitate (RAC) si Asociatia Berarii Europei. Constantin Bratu a absolvit Facultatea de Finante Banci si Burse de Valori in cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si programul de Executive MBA sustinut de Asebuss in parteneriat cu Kennesaw State University.

Despre Eco-Rom Ambalaje

ECO – ROM AMBALAJE S.A. este o organizatie infiintata la sfarsitul anului 2003 de un grup de companii care activeaza in Romania si care au luat initiativa implementarii sistemului de responsabilitate a producatorului, in tara noastra. Acest sistem are ca scop indeplinirea obligatiilor de reciclare a deseurilor de ambalaje ce revin producatorilor care pun pe piata produse ambalate.

Eco-Rom Ambalaje a inceput activitatea in 2004 cu 81 de companii care au aderat la sistemul companiei, urmand ca anul 2013 sa se incheie cu 2.849 de companii responsabile in portofoliu. Eco-Rom Ambalaje a preluat si a indeplinit cu succes, in fiecare an, obligatiile de valorificare si reciclare pe care si le-a asumat pentru membrii sai. Eco-Rom Ambalaje implementeaza si dezvolta in Romania un sistem de colectare separata a deseurilor de ambalaje ce vizeaza atat agentii economici, cat si populatia si care contribuie semnificativ la realizarea tintelor de colectare si reciclare impuse Romaniei de catre Uniunea Europeana.

In 2013, Eco-Rom Ambalaje a indeplinit cu succes obiectivul legal de reciclare de 55% si a valorificat 60% (347.089 tone) din cantitatea de deseuri de ambalaje puse pe piata de membrii sai (578.771 tone). Raportandu-ne la intreaga cantitate de deseuri de ambalaje reciclate de organizatie, cantitatile colectate separat de la populatie au crescut cu doar 2% fata de anul 2012, ajungand la finalul anului 2013 la aproximativ 40.000 de tone.

Cresteri semnificative se inregistreaza in ceea ce priveste numarul localitatilor care beneficiaza de serviciul de colectare separata a deseurilor de ambalaje, datorita cresterii cu 20% a investitiilor industriei in serviciile de colectare separata (ajungand la 8,6 milioane de lei). Astfel, in prezent, aproximativ 45% din populatia Romaniei – circa 9 milioane de romani – din 464 de localitati (cu 15% mai mult comparativ cu anul anterior) au acces la serviciul pus la dispozitie de Eco-Rom Ambalaje in parteneriat cu autoritatile locale si operatorii de salubritate desemnati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.