Nucul este unul dintre cei mai nobili si mai respectati pomi din civilizatia europeana, si nu numai. Nucile, bogate in substante proteice si in lipide (uleiuri), au o multime de intrebuintari, de la consumul simplu, pana la dulceata de nuci verzi sau la apetisantele prajituri cu nuca. Este raspandit in toata Europa si numai, se cultiva in livezi, vii, gradini.
Perioada de vegetatie: Infloreste in luna mai inca inaintea formarii si aparitiei frunzelor.
Perioada de recoltare: Frunzele proaspete se aduna in iunie, nucile verzi la mijlocul lui iunie, atat timp cat mai pot fi intepate usor, cojile verzi de nuca putin inainte de a se coace si de a deveni maro, iar fructele coapte in septembrie.Pentru ca sa-si pastreze culoarea naturala, frunzele trebuie uscate cat mai repede. Ele se intind in straturi subtiri in incaperi aerisite.
Calitati curative si actiune farmaceutica: Depurativ, astringent, antileucoreic, hipoglicemiant, antieczematos, antiinflamator, antiseptic urinar.
Afectiuni pentru care se recomanda:
Frunze: enterite acute, diaree, dizenterie, hemoragii interne, stimularea digestiei si a functiilor hepatice, hepatita, lipsa poftei de mancare, diabet zaharat (cu scaderea glicemiei), purificarea sangelui, edeme ale rinichilor, leucoree, metroanexite, poliurie, hipetensiune arteriala, inflamatia vaselor sanguine, eczeme zemuinde, furunculoza, ulceratii, acnee juvenila, degeraturi, panaritiu, antrax, rani, scabie, supuratia degetelor si a unghiilor la picioare, matreata, caderea parului, gingivita.
Coji de nuci verzi: fortificarea stomacului slabit si a intestinelor lenese, purificarea sangelui si refacerea consistentei sangelui ingrosat.
Fructe: nutritive (hipercalorice) pentru persoane bolnave de tuberculoza, anemice si convalescente, constipatie, paraziti intestinali, litiaza renala, leucoree, enurezis, sifilis, diabet zaharat.
Recomandari: -uz intern – dezinfectant renal, antiseptic, antidiaretic, antidiabetic -uz extern – antiseptic.
Mod de administrare:
uz intern – Diaree: 1 lingurita de frunze peste care se toarna 250 g apa fiarta, se infuzeaza jumatate de minut si se strecoara.
Diabet zaharat: infuzie din o lingurita frunze la o cana de apa, se beau 2 cani pe zi.
Disfunctii ale glandelor sudoripare (antisudorific): infuzie din o lingurita frunze la o cana de apa, se beau 2 cani pe zi.
uz extern – Tenuri grase, seboreice: comprese cu infuzie preparata din 4 linguri frunze la o cana de apa. Eczeme (zemuinde): bai locale cu decoct preparat din 30-40 g frunze la un litru de apa; bai generale cu decoct din 200 g frunze la 2 l apa, se amesteca in apa de baie. Igiena oculara: comprese cu infuzie preparata din 4 linguri frunze la o cana de apa. Rahitism: bai cu infuzie din 50 g frunze uscate la 1 litru apa. Tonic capilar: bai cu infuzie din 50 g frunze uscate la un litru de apa (dau parului reflexe brune). Veruci (negi): se freaca negii de 3 ori pe zi cu suc de coaja de nuca verde, vreme de doua-trei sap tamani. Alifie pentru rani: se macereaza 15g frunze maruntite in 100 ml ulei de floarea soarelui, la temperatura camerei. Dupa 7 zile, vasul in care se afla acest amestec se pune pe baia de apa in fierbere si se lasa timp de 3 ore. Se strecoara lichidul prin tifon sau panza, i se mai adauga 15g ceara de albine si se pune din nou pe baia de apa timp de 30 minute. Se ia de pe foc si se amesteca pana la racire. Ca apa de gura: se foloseste in stomatite, gingii inflamate, infectii ale gatului si laringelui. Decoct concentrat de frunze: adaugat la apa de baie, se utilizeaza pentru degeraturi.
Preparare:
Infuzie: se opareste 1 lingurita (cu varf) de frunze de nuc taiate marunt cu 1/4 litru de apa proaspat fiarta si se lasa putin sa stea.
Adaos la bai si spalaturi: 100 de grame de frunze pentru baile complete, iar pentru spalaturi 1 lingurita (cu varf) de frunzele maruntite la 1/4 litru de apa.
Tinctura de nuci: aproximativ 20 nuci verzi sunt taiate in sferturi si introduse intr-o sticla cu gat larg; se toarna deasupra 1 litru de rachiu de secara, in asa fel incat sa acopere nucile cu un strat gros de 2-3 degete. Sticla, bine astupata, se lasa intre 14 zile si 4 saptamani la soare sau la caldura. Dupa acest timp, continutul se strecoara si se introduce in sticle. Se ia cate 1 lingurita plina, in functie de necesitate. Puteti obtine un lichior de nuci foarte gustos daca adaugati la nucile verzi 2-3 cuisoare, 1 bucata de scortisoara, 1 baton mic de vanilie si coaja spalata, netratata cu substante chimice a unei jumatati de portocala.
500 grame de zahar se fierb in 1/4 litru de apa, se lasa sa se raceasca si se toarna peste tinctura filtrata.