O bacterie poate transforma dioxidul de carbon sau deseurile menajere in combustibil.

O bacterie poate transforma dioxidul de carbon sau deseurile menajere in combustibil.

Oamenii de stiinta au creat o bacterie modificata genetic care poate transforma dioxidul de carbon sau deseurile menajere in combustibil.

Multumita specialistilor de la MIT, care au modificat genetic o bacterie din sol numita Ralstonia eutropha, in viitor va fi posibil sa ne alimentam masinile folosind deseuri menajere. Atunci cand este supusa conditiilor de stres, bacteria nu mai creste si isi concentreaza toata energia pentru a crea compusi complecsi pe baza de carbon.

Oamenii de stiinta de la MIT au manipulat genele bacteriei pentru a o determina sa produca combustibil sub forma unui alcool numit izobutanol, care poate fi utilizat singur sau amestecat cu benzina. Mai mult, cercetatorii care lucreaza la proiect spera sa reuseasca sa transforme si dioxidul de carbon, emis de vehicule si instalatii industriale, in combustibil.

Coordonatorul proiectului, Christopher Brigham, a explicat ca, in starea sa naturala, atunci cand sursa sa de nutrienti esentiali (nitrat si fosfat) devine insuficienta, bacteria stocheaza carbon. Cu alte cuvinte ea retine hrana pentru mai tarziu, cand resursele vor fi mai limitate. „Retine carbonul disponibil si il stocheaza sub forma unor polimeri care au proprietati asemanatoare cu multe dintre materialele plastice pe baza de petrol”.

Pentru a determina bacteria sa produca combustibil in loc de plastic, oamenii de stiinta i-au dezactivat cateva gene, i-au implantat o alta de la un organism diferit si au adus imbunatatiri la nivelul altor cateva gene. In urma testelor, s-a observat ca microbul are potentialul de a transforma aproape orice sursa de carbon, inclusiv deseuri agricole sau menajere, in combustibil. In laborator, de exemplu, microbii au folosit fructoza drept sursa de carbon.

Acum, cercetatorii creaza bioreactoare pentru a extinde procesul la nivel industrial. Spre deosebire de alti biocombustibili propusi, izobutanolul poate fi utilizat pentru motoarele actuale fara ca acestea sa aiba nevoie de modificari majore. Mai mult, el a fost deja utilizat in cazul masinilor de curse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *